Német agrárminiszter: Annyira lehet hinni Putyin szavában, mint a húsvéti nyúlban

2022.07.18. 20:00

Cem Özdemir zöldpárti agrárminiszter nem számít a gabonaexportról szóló tárgyalások sikerére.

Német agrárminiszter: Annyira lehet hinni Putyin szavában, mint a húsvéti nyúlban

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a múlt héten a gabonaexportról tárgyaltak Oroszország és Ukrajna képviselői Isztambulban. A résztvevők szerint a találkozó pozitív eredménnyel zárult és Hulusi Akar török védelmi miniszter még azt is kilátásba helyezte, hogy az országok aláírhatnak egy megállapodást a második, ezen a héten várható tárgyaláson.

Az isztambuli tárgyalások előtt egy magas rangú orosz diplomata azt mondta, hogy Moszkva hajlandó biztosítani a biztonságos hajózást az ukrán kikötőkből gabonát szállító hajók számára, de követelni fogja, hogy joga legyen ellenőrizni a hajókat fegyverek után kutatva.

Nem mindenki hiszi el azonban ezt az ígéretet: az ukránok mellett most Cem Özdemir német agrárminiszter is az aggodalmát fejezte ki.

Ha hiszünk Putyin szavában, akkor akár a Mikulásban vagy a húsvéti nyusziban is hihetünk - mondta Özdemir hétfőn Brüsszelben a Tagesschau értesülései szerint.

Az EU-nak egy állandó alternatív útvonalat kell keresnie az ukrán gabonaexport számára - követelte a politikus az uniós kollégáival folytatott megbeszélés alkalmával.

Amíg Putyin vagy egy hozzá hasonló moszkvai bűnöző van hatalmon, addig a Fekete-tengeren átvezető útvonal nem lesz biztonságos - összegezte.

A mielőbbi megegyezés azért lenne fontos, mert Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabona exportőre: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a háború miatt kieső export számos fejlődő országban összesen 180 millió ember élelmezését veszélyezteti.

NYITÓKÉP: Twitter

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek