Hát ez a Fidesz: a multikat megvédi, téged meg tönkretesz

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2022.07.12. 14:32

A multik nyerészkedését legalább kicsit megregulázó globális minimumadót megakadályozta a kormány, a magyarok kifosztását meg felturbózta. Erre mondják, hogy a király meztelen.

Ha Fidesz-szavazó lennék, csak kapkodnám a fejem az utóbbi hetekben. Hogy lehet az, hogy nem a nemzetvesztő, gazdaságot bedöntő, népnyúzó, nemzetközi pénzügyi köröket kiszolgáló Gyurcsány-baloldal került hatalomra, és a forint mégis a gödörben, a kormány lassan a teljes nemzetközi elszigetelődést bevállalva védi a külföldi multik érdekeit, miközben két kézzel turkál az emberek zsebében az utolsó forintokért, amiből ki lehet pofozni a költségvetést – és még Brüsszel előtt is meghunyászkodik? Hát mi történik itt kérem szépen? Hát az, hogy

a globális minimumadó megvétózása és a közel sem tökéletes KATA-adózás kvázi eltörlése együtt nagyon világos képet fest arról, hogy pontosan milyen érdekeket is képvisel Orbán Viktor kormánya.

Balogh Gábor remekül leírta, hogy mit üzen összességében a KATA eltörlése, hogy miért volt ez jó, és nagyon pontosan megemlítve azt is, hogy természtesen voltak, akik ezzel visszaéltek. Bár alapvetően itt sem a KATA-ba kényszerített egykori munkavállalókat, hanem a nagyobb foglalkoztatókat kéne elővenni, és még inkább – mint azt a Mércén Pap Szilárd István már tavaly levezette – azt a tényt, hogy Magyarországon szét van adóztatva a munkavállalás.

Nyilván a KATA eltörlését mindenféle értelmezhető egyeztetés nélkül, egy nap alatt kell keresztülverni az operettparlamenten, Novák Katalin, vagy hogy hívják a köztársasági elnököt – nem mindegy? – még lehetőleg ma este alá is írja majd.

A sok hülye KATA-s meg majd újratervezi az életét szeptemberig, vagy ahogy az iparkamarai elnök, Parragh László mondja: szerinte „a most kiesőket nem éri jelentős hátrány”.

De nem vákuumban történik mindez, helyezzük azért kontextusba a dolgokat. A lényeg valami ilyesmi:

  • teremtsünk kiváló terepet annak, hogy a nemzetközi multiknak minél inkább megérje Magyarországon összeszerelőüzemeket létrehozni, hogy legyen valami rabszolgamunka, amibe nekünk nem kellett tudás- vagy akármilyen tőkét fektetni;
  • párhuzamosan persze lehetőség szerint romboljunk le mindenféle munkás érdekképviseletet;
  • lehetőleg nagy, strukturális projektekre húzzunk be sok EU-s pénzt, amit aztán jelentős részben lopjunk el, nyilván az ezt felügyelő szervek teljes semlegesítésével;
  • ne költsünk érdemben egészségügyre és oktatásra, mert egyébként nincs miből, a „mieink” úgyis megoldják magánban, meg egyházi iskolában (azokra költünk);
  • ha mégis beüt a krach, hozzunk olyan intézkedéseket, amit el lehet adni multiellenes harcnak, de végül úgyis az emberek szívják meg;
  • az embereket meg közben etessük mindenféle ócska kultúrharcos és egyéb gyűlöletkeltő hülyeségekkel meg választások előtt kiszórt pénzekkel.

Eddig volt a Soros, a Brüsszel, a Gyurcsány, a migránsok, a melegek, most pedig itt vannak legújabb gyűlölt ellenségeink: az adócsaló KATA-zók, egyértelműen ez volt a spin, amivel megpróbálják most a nagyon készséges, az elvileg az ő érdekképviseletére bízott embereket nyilván hátba szúró Parraghot előretolva beszántani ezt az egészet.

Amennyire sikerült a társadalom atomizálása, mindenféle szolidaritás és empátia kiölése az elmúlt években, simán sikerülhet is, hiszen nem szóltam, amikor elvették a rendőröktől a korkedvezményes nyugdíjat, mert rohadt fakabátok; nem szóltam, amikor ezért vagy azért a szerkesztőségért jöttek, mert rohadt libsi újságírók; nem szóltam (olyan nagyot), amikor a melósokért jöttek, mert nem vagyok melós; stb.

Ha lehántunk minden ökörséget, amivel tizenkét éve igyekeznek – nagyon sikeresen – etetni minket, és csak arra szorítkozunk, hogy adott helyzetekben mi volt fontosabb a kormánynak: valami utolsó anyaszomorító koreai mütyürgyár legújabb csarnokbővítése, vagy az, hogy ott milyen feltételekkel dolgozhatnak egyébként magyar emberek, vagy milyen környeztkárosító hatásai lesznek a dolognak, akkor mindig azt fogjuk látni, hogy a külföldi multi érdeke mindig fontosabb volt.

Ennek csúcsa a globális minimumadó ötletének megvétózása, ami sajnos mára tényleg nemzeti érdek: azért az, mert 12-32 év alatt azt intézte nekünk a kormányunk (kormányaink), hogy más országok multicégeinek másodrangú összeszerelő-üzeme, kvázi gyarmata legyünk.

Nyomorult dolog ez. A minimumadó alapvetően azt hívatott elérni, hogy adott cégek ne tudjanak elmenekülni az adófizetés elől olyan helyekre, mint például Magyarország, ahol alacsony a társasági adó, és ami emellett ugyebár olcsó, de képzett munkaerőt, azért nagyjából európai körülményeket, használható infrastruktúrát és stabil környezetet tud ígérni a cégeknek. Ezen dolgozott a Fidesz az elmúlt évtizedben, hogy legalább ennyit azért fel tudjunk mutatni bajor és egyéb hűbérurainknak.

Eközben semmit nem fektettek abba, hogy legyen egy ütős oktatási rendszerünk penge pedagógusokkal, akik kinevelik a magyar tudósok azon nemzedékét, akiknek végre nem külföldön kell Nobel-díjat érő dolgokat alkotnia, hanem akár itthon is megtehetik ezt. Semmit nem tettek azért, hogy párhuzamosan egy kiszámítható, piaci versenyhez legalább a kései kapitalizmus mátrixában közelítő körülmények alakuljanak ki, ahol van értelme vállalkozni.

Nem működik nagyban, hiszen nagyban mindent bekebeleztek a kormány ilyen-olyan rangú embereihez közelálló „vállalkozók”; de látjuk azt, például Győrben, hogy kicsiben sem működik, mert a „győri poliphoz” hasonló mini-NER-ek az egész országban megvannak. (Ne aggódjunk, Borkai ment, de a polip azért maradt Győrben is.)

Minek is foglalkoztak volna olyasmi dolgokkal, amelyekből nem lehet lopni?

Hát itt tartunk most. Amikor ezeket a sorokat írom, a KATA miatt tüntetnek órák óta Budapesten a Margit hídon és az Erzsébet hídon. Remélem nem csak olyanok, akiket ez közvetlenül érint. Mert legközelebb majd érted jönnek el.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek