Tüntetők foglalták el az elnöki palotát Srí Lankán

2022.07.09. 16:33

A rendőrség és a tiltakozók közötti összecsapásban legalább 21 ember súlyosan sérült.

Tüntetők foglalták el az elnöki palotát Srí Lankán

Tüntetők ezrei rohamozták meg szombaton Srí Lanka fővárosában, Colombóban Gotabaya Rajapaksa elnök hivatalos rezidenciáját az országban hónapok óta egyre durvuló gazdasági válság miatt - írta meg a Guardian.

A lap szerint több ezer ember özönlött Colombo kormányzati negyedébe, az elnök elleni jelszavakat kiabálva és több rendőrségi barikádot lebontva, hogy eljussanak Rajapaksa házához.

Szemtanúk szerint a rendőrség lövéseket adott le a levegőbe, de nem tudta megállítani a feldühödött tömeget, amely körülvette az elnöki rezidenciát.

A tüntetést megörökítő televíziós felvételeken az is látszik, ahgy a tüntetők feltörik a tengerparti elnöki titkárság kapuját és behatolnak az épületbe.

A katonák és a rendőrök egyáltalán nem tudták visszatartani a tömeget, amely Gotabaya Rajapaksa elnököt lemondásra felszólító jelszavakat skandált.

Két védelmi minisztériumi forrás szerint Rajapaksa elnököt pénteken biztonsága érdekében eltávolították a hivatalos rezidenciáról, de egyenlőre senki sem erősítette meg a politikus tartózkodási helyéről szóló pletykákat.

Ranil Wickremesinghe miniszterelnök szombatra rendkívüli pártvezetői értekezletet hívott össze, hogy megvitassák a helyzetet és gyors megoldást találjanak - közölte a sri lankai kormányhivatal. Egy közlemény szerint kérte a házelnököt, hogy hívja össze a parlamentet.

Az elnöki házból a Facebookon közvetített élő közvetítésen látható, ahogy több száz tüntető, néhányan zászlókkal beborítva, a szobákban és folyosókon mászkál, Rajapaksa elleni jelszavakat kiabálva.

Legalább 21 ember, köztük két rendőr megsérült és kórházba került a folyamatban lévő tüntetések során - közölték kórházi források.

A hatóságok Colombóban további értesítésig este 9 órai kijárási tilalmat rendeltek el a tüntetések ellen, az ellenzéki politikusok azonban törvénytelennek minősítették a lépést.

A 22 millió lakosú Srí Lanka súlyos devizahiánnyal küzd, amely korlátozta az alapvető üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerimportot és az 1948-as függetlenség óta a legsúlyosabb gazdasági válságba sodorta az országot.

A válságra azután került sor, hogy a COVID-19 megrendítette a turizmusra támaszkodó gazdaságot és csökkentette a tengerentúli munkavállalók hazautalásait, amit súlyosbított a hatalmas államadósság felhalmozódása, az emelkedő olajárak és a vegyi műtrágyák behozatalának tavalyi tilalma, amely tönkretette a mezőgazdaságot.

Sokan Rajapaksa elnököt okolják az ország hanyatlásáért és március óta nagyrészt békés tüntetésekkel követelik a lemondását.

Annak ellenére, hogy a súlyos üzemanyaghiány miatt a közlekedési szolgáltatások leálltak, a tüntetők az ország számos pontjáról buszokra, vonatokra és teherautókra zsúfolódtak, hogy Colombóba jussanak.

Az elégedetlenség az elmúlt hetekben tovább fokozódott, mivel a pénzszűkében lévő ország nem kapott több üzemanyagszállítmányt, ami iskolák bezárására és az alapvető szolgáltatásokhoz szükséges benzin és gázolaj adagolására kényszerítette a kormányzatot.

NYITÓKÉP: WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek