Meggyilkolták a volt japán miniszterelnököt

Szerző: Aradi Péter
2022.07.08. 11:23

Abe Sinzót két lövés is érhette egy kampányeseményen.

Meggyilkolták a volt japán miniszterelnököt

Meghalt Abe Sinzó volt japán miniszterelnök, az ország leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője, miután július 8-án, pénteken

egy parlamenti választási kampányesemény közben rálőttek,

írja a Reuters az NHK közszolgálati műsorszolgáltatóra hivatkozva.

A 67 éves politikusra hátulról lőtt rá egy férfi egy látszólag házi készítésű fegyverrel helyi idő szerint 11:30-kor Narában, amikor Abe vasútállomáson tartott kampánybeszédet a közelgő felsőházi választások miatt.

A támadás egyik szemtanúja azt mondta a műsorszolgáltatónak, hogy az első lövés után Abe hátratántorodott, majd a második lövést követően esett a földre.

A merénylő egy 41 éves férfi, Jamagami Tecuja, meg sem próbált elmenekülni a helyszínről. Az előzetes letartóztatásba helyezett férfi a nyomozóknak azt mondta,

azért akarta megölni Abét, mert elégedetlen volt vele.

A Reuters azt írja, az 1930-as évek óta ez volt az első merénylet japán miniszterelnök ellen.

Abe 2006-ban egy évre került hivatalba, de fekélyes vastagbélgyulladást kapott, úgyhogy 2007-ben kénytelen volt lemondani. Aztán 2012-től 2020-ig vezette az országot. 2020-ban is csak egészségügyi okokból kényszerült lemondásra.

NYITÓKÉP: Pete Souza / Fehér Ház

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek