Olaszország szükségállapotot hirdetett öt északi régióban az extrém aszály miatt

2022.07.05. 08:45

Veszélyben a pármai sonka és a parmezán is.

Olaszország szükségállapotot hirdetett öt északi régióban az extrém aszály miatt

Olaszország öt északi régióban rendkívüli állapotot hirdetett ki az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszálya miatt - írta meg az Euronews.

Az olasz kormány közleménye szerint az intézkedés Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemonte és Veneto régiókra vonatkozik.

A Minisztertanács által jóváhagyott döntés értelmében 36,5 millió eurót különítenek el az aszály kezelésére.

A Pó folyó völgyében, ahol az ország élelmiszertermelésének mintegy 40%-a folyik, beleértve a búza és a rizstermesztést, mintegy négy hónapja alig esett csapadék, maga a folyó pedig hét méterrel a nyári átlagszintje alatt van.

A rendkívüli állapot célja, hogy rendkívüli eszközöket és hatásköröket biztosítson a közbiztonság, a köz- és magántulajdonban keletkezett károk helyreállítása és a lakosság normális életkörülményeinek garantálásához szükséges sürgős beavatkozások végrehajtása érdekében.

Az ország legnagyobb mezőgazdasági szakszervezete, a Coldiretti szerint az aszály az állatállomány felét is veszélyezteti a Pó-síkságon, ahol a pármai sonkát állítják elő.

A Maggiore és a Garda-tó vízszintje az évszakban szokásosnál alacsonyabb, míg délebbre a Rómán átfolyó Tiberis folyó vízszintje is csökkent.

Az aszály másik következménye, hogy a vízenergia-termelés jelentősen visszaesett. A vízerőművek, amelyek nagyrészt Észak-Olaszország hegyvidéki régióiban találhatók, az ország energiájának közel 20%-át állítják elő.

A bejelentésre egy nappal azután került sor, hogy Mario Draghi miniszterelnök szerint legalább hét ember meghalt, miután az olasz Alpokban egy gleccser leomlott, ami a globális felmelegedéssel függhet össze.

Észak-Olaszország több mint száz települése kényszerült arra, hogy különleges intézkedéseket fogadjon el a víztakarékosság érdekében. A negyedmillió lakosú Verona és Pisa nemrég csatlakozott hozzájuk.

NYITÓKÉP: Flickr

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek