Vučić „józan, de halálos" választ ígér Koszovónak

Szerző: Balogh Gábor
2022.06.30. 09:48

Miután a koszovói hatóságok betiltották a szerb személyi igazolványokat, a szerb államfő drámai hangvételű sajtótájékoztatót tartott szerda este.

Vučić „józan, de halálos" választ ígér Koszovónak

Mától teljesen megváltozott a helyzet Szerbiában és Koszovó területén is – fogalmazott Aleksandar Vučić, miután találkozott Miroslav Lajčakkal az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával.

Szerbia mindig is készen állt a dialógus folytatására”, ám Pristina nem akar tárgyalóasztalhoz ülni - idézi a szerb elnököt a délvidéki Szabad Magyar Szó. 

Emlékeztett: szerdától megtiltották a szerb személyi igazolványok használatát Koszovóban, továbbá arról is döntöttek, hogy ezután is matricával ragasztják le a szerb járművek rendszámtábláit. Azoktól szeptember 30-ig nem cserélik le szerb rendszámukat, elkobozhatják járművüket.

Vučić úgy véli, Pristina mindenre kiterjedő támadást tervez Észak-Koszovó ellen, s az akciót legkésőbb október végéig végrehajtják.

„A mi válaszunk józan lesz, de halálos, viszont semmilyen katonai műveletet nem hajtunk végre”

- fogalmazott a szerb elnök.

„Mi tíz éve keressük a kompromisszumos megoldást, de ezt más nem akarja, csak a népünk elüldözése a céljuk”  – szögezte le Vučić, arra kérve a koszovói vezetést, hogy „háromszor is gondolja meg, mielőtt cselekedne”.

Miroslav Lajčak ezt megelőzően Pristinában is járt. Elmondta, hogy a Szerb Községek Közösségének megalakítása majd csak a következő brüsszeli találkozón lesz téma. A diplomata ugyanakkor sürgette a szerb kisebbség önkormányzatának létrehozását, amelyre egyébként Koszovó már 2013-ben kötelezettséget vállalt.

NYITÓKÉP: Aleksandar Vučić a 2016-os Világgazdasági Fórumon Davosban

FOTÓ: Flick/Moritz Hager

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek