Videó: így bukta el Győr a legfontosabb kulturális fejlesztéseit

Szerző: Kósa András
2022.06.30. 20:39

Dézsi Csaba András mert nagyot álmodni, de így valószínűleg bukta a városa a tervezett kulturális negyedet és a lerobbant színházépület felújítását is. Laptársunk, az Ugytudjuk.hu videós beszámolója.

Videó: így bukta el Győr a legfontosabb kulturális fejlesztéseit

Videóban mutatta be az Ugytudjuk.hu, hogy hogyan bukta el Győr a grandiózusnak álmodott kulturális beruházásait. A Győri Nemzeti Színház és az épület előtti tér teljes felújítására még a szexbotrányába belebukott előző polgármester,

Borkai Zsolt szerzett 60 milliárd forintnyi támogatást a kormánytól még 2018-ban.

Borkai lemondása után azonban az új polgármester, Dézsi Csaba András azt mondta, a felújítás terve túlárazott és egyébként is: jobb lenne egy az egyben lebontani a színházat és a város egy másik pontján egy kulturális negyed részeként újat építeni. 2020 májusában a polgármester a kiszemelt telekre változtatási tilalmat rendelt el, hogy a magántulajdonos nem építhessen oda semmit, mivel kell a hely a kulturális negyednek.

Csakhogy a volt ipari területen rendkívül sok munka lenne, ráadásul a telek a belvárostól távolabb, a helyi szeszgyár közvetlen közelében fekszik, így nem csak a közlekedése nem megoldott, de gyakran még a gyár bűzét is erősen érezni. Bár a város két tervet is készített a hivatalos közlések szerint a kulturális negyedre, a város lakói még egyiket sem láthatták.

A kormányinfón ugyanakkor kétszer is rákérdeztünk a beruházás állására Gulyás Gergelynél, a Miniszterelnökséget vezető miniszter először – még a választások előtt – jónak minősítette a terveket, másodszor azonban – a legutóbbi kormányinfón – már az hangzott el, hogy

a terveket „közelíteni kell a beruházásokhoz”.

Időközben pedig beütött a gazdasági válság és jött a kormány megszorító csomagja, melynek legfontosabb eleme, hogy a még el nem kezdett kormányzati beruházások támogatását bizonytalan határidőre felfüggesztik. Vagyis a győri kulturális negyedből nem lesz valószínűleg semmi, ráadásul a színház felújítása sem jön össze a jelek szerint.

NYITÓKÉP: A kulturális negyed látványterve, fotó: Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnökének Facebook oldala

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek