Megszólaltak a légvédelmi szirénák Jeruzsálemben, de itt már nem csak a rakéták jelentik a bajt

Szerző: Aradi Péter
2022.06.21. 10:25

Egy nagyon furcsa, de nagyon brutális háború kezd kibontakozni Izrael és Irán között.

Megszólaltak a légvédelmi szirénák Jeruzsálemben, de itt már nem csak a rakéták jelentik a bajt

Június 19-én, vasárnap este a beszámolók szerint csaknem

egy órán keresztül zúgtak a légvédelmi szirénák

Eilatban és Jeruzsálem több negyedében. Az izraeli védelmi erők (IDF) először arról számoltak be, hogy rendszerhiba okozta a dolgot, június 20-án, hétfő reggel az Izraeli Nemzeti Kibernetikai Igazgatóság (INCD) aztán már azt közölte, hogy valószínűleg kibertámadás állhat a hamis rakétafigyelmeztetések mögött.

Egy rakás kiberszakértő már aznap úgy nyilatkozott, hogy

nem zárható ki, hogy Iránból érkezett a támadás.

Egy diplomáciai forrás aztán június 21-én, kedden a Jeruzsalem Times-nak arról beszélt, hogy valóban fennáll a gyanú, hogy a támadást Irán követte el. Az alaphangot már megadta ehhez, hogy a hadsereg rádiójának nyilatkozva az IDF volt vezérkari főnök-helyettese, Yair Golan kijelentette, hogy Izrael arra készül, hogy Irán kiberháborúval próbál a közeljövőben kárt okozni az országnak.

Golan ezzel egyébként nem nagyon mondott semmit, a két ország ugyanis

már évek óta súlyos kiberháborúban áll egymással,

ami a New York Times 2021. novemberi elemzése szerint hamarosan magasabb fokozatra kapcsolathat.

Az eddigi akciókkal ugyanis főként katonai és kormányzati célpontokat támadtak a felek, mostantól viszont könnyen lehet, hogy civilek lesznek a kárvallottjai. Erre példaként egy 2021. októberi akciót és az arra érkező válaszcsapást hozták fel.

Október 26-án egész Iránban leállt ugyanis a benzinkutak működését biztosító számítógépes rendszer, és az ország

4300 töltőállomása egycsapásra használhatatlanná vált.

Mindez állítólag csak elterelés volt, a támadók ugyanis eközben hozzáférhettek az iráni olajtárolók adataihoz, illetve a külföldi partnereknek értékesített készletekről szóló feljegyzésekhez is, amikből kiderülhet, hogyan igyekszik Irán kijátszani a nemzetközi szankciókat.

Négy nappal a benzinkutak rejtélyes leállása után aztán hekkerek betörtek az izraeli LMBTQ közösségében rendkívül népszerű Atraf nevű társ- és bulikereső oldal, illetve a Machon Mor izraeli magánegészségügyi szolgáltató rendszerébe.

A két helyről összesen nagyjából 1,5 millió izraeli ember – azaz az ország lakosságának nagyjából 16 százalékának – személyes adatait lopták el kezdve azzal, hogy

ki milyen szexuális irányultságúnak vallja magát,

egészen addig, milyen szexpózokat szeret, amiket aztán megosztottak Telegramon.

Az Izrael egyik szimbólumának számító, kiválóan működő légivédelmi rendszer meghekkelése pedig jól illik abba a trendbe, ahol is – mint írtuk – a szenvedő felek már egyszerű civilek.

Május végén egyébként Tel-Aviv egész területén szintén megszólaltak a szirénák, de arról az IDF egyértelműen kijelentette, hogy a problémát központi hiba okozta.

NYITÓKÉP: Egy ECN3000 sziréna Kfar Hessben, Izraelben; FOTÓ: Wikipedia Commons

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek