Nyíltan antiszemita szobrot védett meg a Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság

Szerző: Kósa András
2022.06.16. 08:42

Az alkotást egyébként már Luther Márton is naponta láthatta, hiszem azt a templomot „díszíti”, amelyikben ő prédikált Wittenbergben.

Nyíltan antiszemita szobrot védett meg a Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság

Elutasította a Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság azt a keresetet, amiben a benyújtó, Michael Duellmann a középkori antiszemita toposz, az anyakocával fajtalankodó zsidó szobrának eltávolítását kérte Wittenberg templomáról – írta az Independent.

Michael Duellmann még 2019-ben kérte Szász-Anhalt tartomány bíróságától, hogy távolíttassa el a szobrot a templomról. Keresetében arra hivatkozott, hogy a szobor a zsidókat megalázó, becsmérlő tartalommal bír, melynek „később szörnyű következményei lettek”.

Azt kérte, a szobrot helyezzék el inkább a város múzeumában.

A bíróság elutasította a keresetet, majd a fellebbezést is. Arra hivatkoztak, hogy a szobor éppen az eredeti helyéről eltávolítva, történelmi kontextusából kiragadva jelentene „általánosító üzenetet minden zsidó számára”, és hogy a szobor mellett álló többnyelvű magyarázat megfelelő értelmezést ad mindenkinek, aki látja.

Michael Duellmann ezután fordult a szövetségi bírósághoz, de ott lényegében ugyanezzel az indoklással ismét elutasították a beadványát. Ő most a Deutsche Welle német tévének azt mondta, a német alkotmánybíróság elé viszi az ügyet.

Érdekes, hogy a

Német Központi Zsidó Tanács elnöke, Josef Schuster is érthetőenek tartotta a bírósági döntést,

ugyanakkor azt mondta, a szoborhoz készített magyarázat nem fogalmaz elég egyértelműen és elítélően az antiszemitizmussal kapcsolatban.

A templomot kezelő evangélikus egyház wittenbergi püspöksége megígérte, hogy változtatnak a szövegen.

A zsidókat a számukra tisztátalan állattal, a disznóval fajtalankodva ábrázoló szobrok számos országban megjelentek a középkori antiszemitizmus hullámai idején, Németországban ma is még mintegy húsz helyen látható ilyen szobor.

NYITÓKÉP: Avishai Teicher, Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek