Medvegyev a nyugati vezetők látogatásáról: a békák, a májas kolbász és a spagetti rajongói fölöslegesen érkeztek

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.06.16. 15:03

A volt orosz elnök szerint Kijevbe mennek, megiszák a horilkát, aztán hazamennek.

Medvegyev a nyugati vezetők látogatásáról: a békák, a májas kolbász és a spagetti rajongói fölöslegesen érkeztek

A Kreml egyik magas rangú tisztviselője megvetően nyilatkozott arról, hogy a francia, a német és az olasz állam legfelső vezető csütörtökön Ukrajnába látogattak – írja a BBC.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök és miniszterelnök, jelenleg az orosz Biztonsági Tanács alelnöke a Twitteren kritizálta a három európai vezető utazását, megvető és rasszista sértegetéssel utalva a három uniós nemzet konyhai sztereotípiáit illetően.

„A békák (Franciaország - Macron), a májas kolbász (Németország - Scholz) és a spagetti (Olaszország - Draghi) európai rajongói" szeretnek Kijevbe látogatni – írja. „Semmi haszna."

Medvegyev azt állítja, hogy EU-tagságot és régi tarackokat ígérnek Ukrajnának, „megisszák" a horilkát – egy ukrán szeszes italt – , és vonattal mennek haza, „mint 100 évvel ezelőtt".

„Minden rendben. Ez azonban nem viszi közelebb Ukrajnát a békéhez. Ketyeg az óra” – összegzi.

Scholz, Draghi és Macron utazásának megszervezése több hetet vett igénybe; nemcsak a biztonsági kérdések miatt, hanem mert állítólag a német kancellár sokáig hezitált a látogatásról való döntéssel. Zelenszkij és köre az elmúlt időszakban többször is bírálta Németországot azért, mert csak nagy késéssel szállították le a kelet-ukrajnai harcokban létfontossággal bíró nehézfegyvereket. Scholz korábban bejelentette, hogy „csak akkor utazik Ukrajnába, ha konkrét ajánlatot tud magával hozni”; német lapok szerint ez a „konkrét ajánlat” 88 darab Leopard 1 harckocsi és száz Marder gyalogsági harcjármű azonnali szállítását jelentheti.

Medvegyev nem említi, de a három nyugat-európai vezető mellett a román elnök, Klaus Johannis is Kijevbe, illetve Irpinybe utazott, ahol szolidaritását fejezte ki az ukrán néppel.

NYITÓKÉP: Bear Market/Twitter

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek