Idén is szórta a milliókat a kormány a nyíltan fideszes kötődésű szombathelyi „civil” egyesületeknek

Szerző: Kósa András
2022.06.10. 13:36

Nagyon egyszerű kimutatni a fideszes személyi kötődéseket azoknál a szombathelyi egyesületeknél, amik milliókat nyertek a kormánytól olyan programokra, amiknek viszont annál nehezebb megtalálni a nyomát. Laptársunk, az Ugytudjuk.hu írása.

Idén is szórta a milliókat a kormány a nyíltan fideszes kötődésű szombathelyi „civil” egyesületeknek

Sokat segíthet a kormányzati pénzosztásnál, ha a Fidesz szombathelyi emberei is a szervezet körül ólálkodnak – írta laptársunk, az Ugytudjuk.hu azzal kapcsolatban, hogy a kormány rengeteg nyíltan fideszes kötödésű városi egyesületet támogatott a .városi Civil Alapból.

Ez az a rendszer, amit a civil egyesületek támogatására létrehozott Norvág Alap kiűzése után indítottak. Csakhogy míg korábban a Norvég Alapból a pályázati alapon akár 2-300 ezer forintot is lehetett nyerni, most

csak milliókat osztogatnak, főleg fideszes egyesületeknek.

Ez azért is probléma, mert sok egyesület csodákat tesz akár pár százezer forintból is, a fideszes egyesületek viszont sokszor a semmiért kapnak milliókat.

Gál-Binger Lívia Erzsébet civil szervezete, a Női Erőforrás Társaság Egyesület idén 11 millió forint közpénzt kapott a kormányzati Városi Civil Alapból. Gál-Binger Lívia Erzsébet a szombathelyi Fidesz alelnökének, Gál Sándornak a felesége. Az egyesület célja a hivatalos leírás szerint

„a nők vállalkozási kedvének elősegítése, jogkövető és törvénytisztelő vállalkozási kultúra megismertetése olyan célból, hogy ezáltal az üzleti élet egyenjogú és piacképes szereplőivé válhassanak”.

A szervezetnek ugyan van honlapja, az viszont jó ideje nem frissült már. Facebook-oldaluk is van, itt azonban szintén még tavaly tavaszi az utolsó bejegyzés. Gál-Binger egyesületét 2016-ban alapították, és már 2017-ben, azaz egy év múlva rögtön 200 milliós pályázatot nyertek el a Savaria Család és Karrierpont nevű konzorcium létrehozására.

A „CsakPont"-nak szintén van honlapja, ám ez is magára van hagyva, a „Rendezvényeink" menüpontban egy 2019-es esemény a legfrissebb, igaz, a pandémia sok tervet átírt a közelmúltban. A 200 millió forintba kerülő kvázi programsorozat jelenlegi működéséről azonban nem lehetünk meggyőződve.

A 200 millió megszerzése után 2021-ben 8 millió, idén pedig a cikk elején említett 11 millió forint közpénzt nyerték el.

Ez egyébként a maximálisan kiosztható összeg,

ugyanis ingatlanra, felújításra, programszervezésre és kommunikációra legfeljebb ennyit lehet odaítélni, míg eszközbeszerzésre 6, gépjármű vásárlásra pedig 7 milliós az adható közpénz.

Arról, hogy jelenleg mivel foglalkozik a Női Erőforrás Társaság Egyesület és a CsakPont, illetve mire fogják konkrétan fordítani a megítélt milliókat, e-mailben érdeklődött az Ugytudjuk.hu.

Mint írják, ez azonban nem is volt olyan egyszerű, mivel

az egyesület fellelhető e-mail címe sem él már,

onnan visszapattant a levelük. Így kénytelenk voltak egy másik, Gmail-es címre is elküldeni levelünket, azonban válasz innen sem érkezett.

Akad még olyan Fideszhez köthető egyesület, akik szintén kaptak pénzt az idei alapból. Ahogyan tavaly, idén is jutalmazták a Polgári Egyesület Szombathelyért nevű szervezetet. Ennek képviselője az a Horváth Csaba, aki korábban szintén a Fidesz szombathelyi alelnöke volt, 2010 és 2014 között pedig önkormányzati képviselő is. Ők a tavalyi 8 millió után idén szintén a maximálisan adható 11 millió forinttal gyarapodtak ebből a kalapból.

De itt van a Polgárok a Városért Egyesület is, akik 7 millió forintot szereztek meg. A szervezet szintén több szállal kötődik a kormánypárthoz, szűk egy hónappal a 2019-es önkormányzati választás előtt alakult meg Szombathelyen. Képviselője Horváth Zsolt, aki 1998 és 2010 között bent ült a városi közgyűlés fideszes frakciójában, két évig pedig a Fidesz szombathelyi elnöke is volt. Helyettese, Breznovits István alelnök egy ideig ugyancsak a Fidesz városi elnöke volt, illetve a megyei közgyűlés fideszes elnökének személyi titkáraként is dolgozott.

NYITÓKÉP: Pixabay

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek