Az Egyesült Államok és Horvátország is összerúghatják a port

Szerző: Cserdi Dóra
2022.06.09. 21:00

Bosznia-Hercegovina áll a feszültség mögött.

Az Egyesült Államok és Horvátország is összerúghatják a port

Az Egyesült Államok szankciókat vezet be Marinko Čavara, a Bosznia-Hercegovina Szövetség (HDZ BiH) elnökével szemben. A bejelentés érzékenyen érintette a regnáló horvátországi vezetést  írja az index.hr.

Válság

Boszniai-Hercegovina a délszláv háború óta nem látott mélységű politikai válságot él meg, amiben nagy felelősség jut a boszniai szerb és horvát politikusoknak. Čavara mellett Alen Šeranićot, a Bosznai Szerb Köztársaság egészségügyi miniszterét is szankcionálták. A két vezető most

olyan politikus nevével került egy listára, mint Milorad Dodik.

Az Egyesült Államok egyébként azzal indokolta döntését, hogy Čavara és Šeranić megsértették a daytoni szerződést, illetve etnonacionalista és politikai agendát folytattak az országban. Az USA közleménye szerint

Čavara kulcsfontosságú reformokat, illetve demokratikus folyamatokat és intézményeket hátráltatott Bosznia-Hercegovinában.

Horvátország

A döntés nem feltétlenül jelent közvetlen konfliktust az Egyesült Államok és Horvátország között, de a horvát vezetés az elmúlt időszakban egyre szorosabbra fűzte a viszonyt a HDZ BiH politikájával.

Így Andrej Plenković miniszterelnöknek és Zoran Milanović elnöknek hála, Horvátországnak sikerült összerúgnia a port egy stratégiai szövetségessel, az Egyesült Államokkal  írja az index.hr. A döntés egyébként egyik horvát vezetőt sem lephette meg, hiszen

Joe Biden az elnökké választása után világosan állást foglalt Bosznia-Hercegovinával kapcsolatban.

Milanović nem fogja vissza magát

A horvát elnöknek egyébként is feszült a kapcsolata az Egyesült Államokkal. Korábban Milanović volt az, aki felvetette,

Horvátország megvétózza Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, hogy olyan választási törvényt harcoljon ki Bosznia-Hercegovinában, amilyet többek között Čavara akart

 írja az index.hr.

Zoran Milanović hamar reagált a Čavara elleni szankciók hírére. Mint közölte, szerinte a világ legerősebb hatalma és Horvátország között konfliktus kezd kialakulni. Hozzátette, úgy véli, a szankciók bevezetése a horvát nép törvényes képviselőjének arrogáns terrorizálása Bosznia-Hercegovinában, és Horvátországnak meg kell védenie Čavarát  jelentette ki kedden Milanović, írja a lap.

A horvát miniszterelnök egyébként visszafogottabban fogalmazott. Plenković csütörtökön azt mondta, nem ért egyet a döntéssel, de az Egyesült Államok mindentől függetlenül partnere Horvátországnak.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek