Várhelyi Olivér: Oroszország Európában vívott háborúja ébresztő jel arra, hogy fel kell gyorsítani az uniós csatlakozási folyamatot

2022.06.08. 14:05

A magyar EU-biztos Észak-Macedóniába utazott egy nyugat-balkáni csúcstalálkozóra.

Várhelyi Olivér: Oroszország Európában vívott háborúja ébresztő jel arra, hogy fel kell gyorsítani az uniós csatlakozási folyamatot

Észak-Macedóniában szerdán csúcstalálkozót tartottak egy úgynevezett mini schengeni övezet kialakításáról a Nyugat-Balkánon - írta meg az Euronews.

A lap szerint Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia olyan egységes piacot szeretne, amely lehetővé tenné a személyek, áruk és szolgáltatások szabad mozgását. A trió eddig abban állapodott meg, hogy egységes munkavállalási engedélyeket vezetnek be és megkönnyítik az országok közötti határátlépést.

A Nyitott Balkán kezdeményezésnek nevezett projektet Washington és Brüsszel is támogatja, a csúcstalálkozóra pedig a lehetségesen csatlakozó Montenegró és Bosznia-Hercegovina vezetői mellett Várhelyi Olivér, uniós a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos is elutazott.

A korábban "mini Shengeni övezet" néven futó kezdeményezésre akkor kerül sor, amikor az Európai Unióhoz való csatlakozás lendülete megállt a régióban:Szerbia, Albánia, Észak-Macedónia és Montenegró több mint egy évtizede nyújtotta be a csatlakozási kérelmet, de még mindig nem vették fel őket a blokkba.

Várhelyi a találkozó előtt nyilatkozatban üdvözölte, hogy a nyugat-balkáni országok vezetői új lendületet adtak a regionális integráció előmozdításának és kifejtette, hogy

"Oroszország Európában vívott háborúja ébresztő jel arra, hogy fel kell gyorsítani az uniós csatlakozási folyamatot, amely geostratégiai befektetés egész Európa stabilitása és biztonsága érdekében". 

Az eseményt megnyitó beszédében a biztos arról is beszélt, hogy "az igazi integráció a gazdasággal és a társadalommal kezdődik" és kiemelte, hogy a mostani háborús helyzetben fokozottan nagy szükség van arra, hogy a szomszédok együttműködjenek és segítsék egymást a válság kezelésében. 

"Számomra ez egy nagyon pozitív kezdeményezés és egy olyan jövő, amely már ma megteremthető" 

- összegezte.

Várhelyi nem az első alkalommal nyilatkozott elismerően a Nyugat-Balkánról: korábban a Politico forrásokra és belsős dokumentumokra hivatkozva azzal vádolta meg, hogy elfogult a térség és Törökország EU-s csatlakozásának megítélésében. A lap szerint a biztos nem az EU-s tagországok, hanem Magyarország különutas álláspontját képviseli és figyelmen kívül hagyja az országok kapcsán felmerülő jogállamisággal és emberi jogokkal kapcsolatos kritikákat.

A Politico idézett egy, a neve elhallgatását kérő diplomatát is, aki Várhegyit az "EU-bővítés Voldermortjának" nevezte.

NYITÓKÉP: Várhelyi Olivér Twitter

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek