Már most megsérült 12 rendőr: hangolódik Tirana az esti kupadöntőre

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.25. 07:54

Kedden már összetalálkozhatott a holland, az olasz és az albán huligánok krémje. Az UEFA annyira félt az első Konferencia Liga döntőjétől, hogy külön képzést tartott az albán rendőröknek.

Már most megsérült 12 rendőr: hangolódik Tirana az esti kupadöntőre

A tiranai rendőrség tájékoztatása szerint tizenkét embert ápolnak kórházban tegnap óta, húszan megsérültek és hatvan embert vettek őrizetbe csak tegnap Tiranában, ahol ma rendezik meg a legújabb focikupa, a Konferencia Liga döntőjét.

A sérültek közt 12 rendőr van, négy albán, három olasz és egy holland, az őrizetbe vettek között 48 olasz és 12 holland az arány.

A kupadöntőt szerda este az olasz AS Roma és a holland Feyenoord játssza, ami komoly fejtörést okozott már előre az albán hatóságoknak és az UEFA-nak is: a harmadik számú európai focikupával kapcsolatban jól láthatóan azt hitték, valamiféle Intertotó-kupa lesz (a magyar futball rajongói számára jól ismert ez a név), ahol a kiscsapatok is sikerhez juthatnak végre, ezért is vitték a frissen épült 22 ezres Arena Kombëtarebe.

Arra csak kevesen gondoltak, hogy az európai klubfutball két épp alulteljesítő, de amúgy hatalmas szurkolói bázissal rendelkező csapata kerül a döntőbe, ráadásul mind az olasz, mint a holland fanatikusok sokszor okoztak már fejtörést a huliganizmus kezelésében jóval jártasabb rendőrségeknek is.

A helyzetnek külön pikantériát ad, hogy mivel a Balkánról van szó, az albán huligánok is boldogan várták a két nagy tábort, hogy megmutathassák, ki az úr Tiranában.

Hogy mennyire félt még az UEFA is a helyzettől, azt jól mutatja, hogy azmár az szövetség elődöntők alatt külön képzést tartott az albán rendőröknek, hiszen már akkor biztos volt, hogy olyan klubok szurkolói lepik el Tiranát, amik szeretnek balhézni akár egymással, akár a rendőrséggel.

Közben a döntő napja egyébként munkaszüneti nap lett az országban, kivéve Tirana rendőrségének, akiknek a teljes állománya munkában lesz. A város polgármestere, Erion Veliaj arra kért minden városlakót, ne üljön autóba szerdán.

KIEMELT KÉP: Images Albania / Youtube

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek