Szörnyű rasszizmust tapasztalt Berlinben az afroamerikai operaénekes

Szerző: Kósa András
2022.05.22. 13:30

Jeremy Osborne felkarja megrepedt, amikor a korláthoz lökték, a török származású ellenőrök szerint az operaénekes „lekülföldizte” őket. Az eset nem egyedi a berlini tömegközlekedésben.

Szörnyű rasszizmust tapasztalt Berlinben az afroamerikai operaénekes

Beperelte a berlini tömegközlekedési vállalatot (BVG) Jeremy Osborne afroamerikai operaénekes egy még 2020 októberében történt incidens miatt, melynek során állítása szerint rasszista támadás érte a cég jegyellenőrei részéről – írja a Guardian.

Az egyébként német-amerikai kettős állampolgár Jeremy Osborne állítása szerint az adott napon este hét körül utazott a metrón, amikor civil ruhás jegyellenőrök jelentek meg és szokás szerint mindenkit jegye, bérlete felmutatására kértek. Ahogy ez lenni szokott, az események későbbi leírása

innentől gyökeresen eltér az operaénekes és az érintett négy jegyellenőr olvasatában.

Ami biztos: a rendőrségi jegyzőkönyv és az orvosi látlelet szerint a fiatal férfi egyik felkarcsontja több helyen megrepedt. Osborne szerint az ellenőrök egyszerűen elvették a bérletét, majd a következő megállónál leszállították, egy korláthoz lökték (ekkor szerezte az ellátandó sérüléseit), szidalmazták és közben egyikük azt mondta neki, hogy

„a Black Lives Matter csak egy ürügy nektek”

– hogy pontosan mire, az nem derült ki.

A négy megvádolt ellenőr közül hárman török származásúak voltak. Ők azt állítják, Jeremy Osborne „provokatívan lassan” vette elő a bérletét bemutatni, majd ő kezdte szidalmazni és „külföldinek” nevezni őket. Az viszont a Guardian cikkéből nem derül ki, ők mivel magyarázták az operaénekes sérüléseit.

Osborne maga azt nyilatkozta a Guardian vasárnapi testvérlapjának, az Observernek, hogy bár élt már eddig Baltimore-ban, New York-ban, Nizzában és Bécsben is,

„még soha ennyire nem érezte veszélyben magát a tömegközlekedésen, mint Berlinben”.

„Mintha az ellenőrök úgy éreznék, bármikor zaklathatnak, amikor csak tetszik nekik” – mondta. Mint a Guardian megjegyzi, az eset egyáltalán nem példa nélküli.

A 170 berlini jegyellenőrnek mindössze a negyede áll a BVG alkalmazásában, a többieket alvállalkozók foglalkoztatják, és velük rendszeresek a problémák.

Abbéy Odunlami nigériai-amerikai művészt 2020 decemberében

úgy megverték az ellenőrök, hogy több bordája eltört, egy törött darab pedig a tüdejébe fúródott.

Az orvosok szerint néhány milliméteren múlt csak, hogy férfi életben maradt. Juju Kim jógatanárnak az egyik ujja tört el, amikor egy ellenőr hátrarántotta a karját. Az ellenőr szerint túl későn érvényesítette a jegyét.

Mint a Guardian megjegyzi, ezek az esetek azt mutatják, hogy a berlini tömegközlekedés valós állapotai messze vannak attól az idilltől, amit a cég maga próbál sugallni a népszerű német-török rapper, Kazim Akboga 2015-ös klipjében.

Az utasok részéről már egy online petíció is indult a témában, ide 2021 februárjától legkevesebb hatvan hasonló incidenst jelentettek be. Arról a BVG maga számol be rendszeresen, hogy egyre több támadás éri az utasok részéről is a jegyvizsgálókat.

A cég szerint az elmúlt két évben

118 olyan támadás érte jegyellenőreiket, ami büntetőeljárást vont maga után,

a kisebb súlyú esetek, beszólások, lökdösődés száma ennek a többszöröse.

Jeremy Osborne esetében mindenesetre a reputációjára sokat adó BVG a jelek szerint nem szívbajosodik. A cég jogi képviselője a per során azt közölte az operaénekes ügyvédjével, hogy mivel alvállalkozóról van szó, nekik semmi közük a történtekhez.

NYITÓKÉP: Youtube

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek