Jogerősen vesztett Orbán Viktor veje, legális a „Tiborcz-adó”

Szerző: Kósa András
2022.05.11. 13:28

Karácsony Gergely főpolgármester még a 2019-es választási kampányban vetette fel, hogy „Tiborcz-adót” fizettetne a fővárosi luxusingatlanok tulajdonosaival, emiatt Orbán Viktor veje beperelte.

Jogerősen vesztett Orbán Viktor veje, legális a „Tiborcz-adó”

„Teljes győzelem! A Kúria mai, felülvizsgálati ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletének felülvizsgálati kérelemmel érintett részét megváltoztatta, a Tiborcz István felperes keresetét teljes egészében elutasító első fokú ítéletet helyben hagyta – közölte nemrég közösségi oldalán Schiffer András.

Tiborcz István (Orbán Viktor miniszterelnök veje) 2019-ben perelte be becsületsértésért Karácsony Gergelyt amikor ő még főpolgármester-jelöltként azzal kampányolt többek között, hogy a nagy értékű luxusingatlanok tulajdonosaira „Tiborcz-adót” fizettetne. Tiborcz István szerint

az elnenevéz sérti a becsületéhez és jó hírnevéhez fűződő jogát.

Első fokon elvesztette a pert, második fokon viszont úgy döntött a bíróság, hogy Karácsony Gergelynek bocsánatot kell kérnie. Ezt helyezte hatályon kívül most a Kúria.

Schiffer András szerint (aki Karácsony Gergellyel együtt az LMP alapítói közé tartozik) a jogerős ítélet lényege: a közügyben, választási kampány során, egy közszereplő nevéből alkotott „Tiborcz-adó" kifejezéssel Karácsony Gergely politikai véleményt nyilvánított, és

„a közszereplőre (jelen esetben a cégein keresztül közpénzhez, közvagyonhoz hozzáférő, a fővárosi ingatlanpiacot befolyásolni képes Tiborcz Istvánra) irányadó fokozott tűrési kötelezettség, ahogyan a becsületvédelem, pontosan ugyanúgy a névviselési jog kapcsán is fennáll”.
Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek