Greenpeace: A magyarok többsége nem kér az orosz energiafüggőségből

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.20. 11:44

Ehelyett függetlenséget, megújulókat, és energiahatékonyságot akarnak.

Greenpeace: A magyarok többsége nem kér az orosz energiafüggőségből

A magyarok több mint háromnegyede – 78 százaléka – úgy véli, hogy itthon kellene megtermelnünk az energiaszükségletünket, és nem szabadna más országoktól függenünk

– derül ki a Greenpeace megbízásából készült friss közvéleménykutatásból

Konkrétan az orosz gáztól való függés csökkentését a megkérdezettek 69 százaléka tartja szükségesnek, és csak 22 százaléknyian nem értek ezzel egyet.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy mennyire kellene az egyes energiaforrásokra alapznia Magyarországnak a jövőben. A válaszadók 80 százaléka tartotta fontosnak a megújuló energiaforrásokat. A földgáznak 41, az atomenergiának 36 százalék szánna szerepet a magyar energiamixben; az olajnak 20, a szénnek mindössze 12 százalék.

A válaszadók 70 százaléka szerint a kormánynak is a megújuló energiaforrásokat kellene támogatnia az energetikai fejlesztések során, 58 százalékuk szerint aktívan támogatnia kellene az energiahatékonysági és -takarékossági beruházásokat is.

Perger András, a Greenpeace klíma- és energiaügyi kampányosa szerint

ideje lenne, hogy a kormány is észrevegye, amit már szerint a magyarok már megértettek:

hogy nem az orosz vagy máshonnan származó fosszilis energiaforrások at kell „hajhászni”, hanem azokat a rendelkezésre álló technológiákat kell igénybe venni, amelyekkel gyorsan és olcsón csökkenthetjük az energiaigényünket, az energiaellátásunkat pedig a békés, tiszta, itthon is elérhető, megújuló forrásokra alapozhatjuk.

A nemre, életkorra, településtípusra és iskolai végzettségre reprezentatív felmérést a Greenpeace Magyarország megbízásából a Policy Solutions elemző intézet készítette a ZRI Závecz Research közvélemény-kutatóval közösen. Az adatfelvétel 2022. március 21. és 27. között, 1000 fő bevonásával történt.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor 2019-ben Budapesten. FORRÁS: Kreml

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek