Kaczyński azt mondja, bizonyítéka van arról, hogy az oroszok ölték meg az ikertestvérét

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.11. 13:17

Azt mondja, hamarosan bemutatja, mi és ki is okozta a szmolenszki légikatasztrófát, amiben az akkori elnök, Lech Kaczyński is életét vesztette.

Kaczyński azt mondja, bizonyítéka van arról, hogy az oroszok ölték meg az ikertestvérét

Jaroslaw Kaczyński, a vezető lengyel kormánypárt, a Jog is Igazságosság (PiS) elnöke azt állítja, bizonyítékai vannak arra nézve, hogy az oroszok által elkövetett merényletben halt meg ikertestvére, az egykori lengyel elnök, Lech Kaczyński a 2010-es repülőbalesetben.

Kaczinky azt állítja, nagyon hamar be is fogja mutatni az erről szóló bizonyítékokat.

A baleset még 2010. április 10-én történt, amiben 96 ember vesztette életét, köztük az akkori elnök, Lech Kaczyński, a felesége és számos magas rangú lengyel politikus, akik éppen Oroszországba tartottak, hogy megemlékezzenek az 1940-es katyńi vérengzésről, amelyben a szovjet hadsereg több ezer lengyel tisztet és katonát végzett ki.

A tragédia okai számos vitát váltottak ki a lengyel parlamentben: a jobboldal az akkori liberális kormányt a látogatás gondatlan előkészítésével vádolta meg, valamint a nyomozás hiányosságairól beszélt. Oroszország minden felelősséget a lengyelekre hárított.

Kaczyński néhány ezer, az elnöki palota előtt összegyűlt megemlékezőnek azt mondta vasárnap,

részletes és több forrás által is megerősített válasza van a történtekre, beleértve külföldi forrásokat is.

Ennél többet azonban nem árult el az egykori elnök testvére, mindössze annyit tett hozzá, hogy hamarosan a széles nyilvánosság is értesülhet arról, amiről ő már tud.

Jaroslaw Kaczyński beismerte továbbá, hogy

a merénylet ötletgazdáinak és végrehajtóinak beazonosítása még várat magára

– mind azoké, akik Lengyelországban, és főleg azok, akik Oroszországban vettek részt benne.

A politikus emellett arról is elmélkedett, hogy testvére azért állhatott Moszkva útjában, mert az orosz érdekek ellen határozottan lépett fel mind a grúziai háború során, mind olyan gázvezetékek kérdésében, amelyek elkerülték volna Lengyelországot.

A repülőgép lezuhanása utáni napokban

a PiS több vezető politikusa is az akkor épp miniszterelnöki posztot betöltő Vlagyimir Putyint vádolta meg azzal, hogy köze van a balesethez.

Jaroslaw Kaczyński azt is elmondta, hogy szerinte a posztkommunista Oroszország ugyanolyan gyilkos bűnöket követ el, mint kommunista elődje.

„Felhívást intézek a szabad Európához, hogy mobilizálódjunk, és védjük meg Ukrajnát és a szabadságot. Ehhez az is kell, hogy tisztázzuk ezt a merényletet, és bíróság elé állítsuk a felelősöket”

– zárta gondolatait a PiS vezére.

NYITÓKÉP: Jaroslaw Kaczyński tart beszédet egy konferencián még 2017. április 3-án. FOTÓ: Rafał Zambrzycki / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek