Boris Johnson a brexit-szavazókhoz hasonlította az ukránok harcát

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.03.20. 11:12

Nemcsak európai politikusoknak volt meredek a hasonlat, hanem a saját pártjából is nekimentek.

Boris Johnson a brexit-szavazókhoz hasonlította az ukránok harcát

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton az Ukrajna elleni orosz inváziót az Egyesült Királyság 2016-os európai uniós kilépési döntéséhez hasonlította – írta meg a Politico.

Érvelése szerint mindkét példa azt mutatja, hogy az országok hajlandóak harcolni szabadságukért.

„Tudom, hogy ennek az országnak az ösztöne, akárcsak Ukrajna népșș, hogy minden alkalommal a szabadságot válassza"

– mondta Johnson a Konzervatív Párt szombati konferenciáján.

„Amikor a britek ilyen nagy számban szavaztak a Brexitre, nem hiszem, hogy ellenségesek lettek volna a külföldiekkel „Ez azért van, mert szabadon, másként akarták tenni a dolgaikat, és azt szerették volna elérni, hogy az ország önmagát irányíthassa" 

– véli Johnson.

Johnson megismételte, hogy az Egyesült Királyság támogatja az ukrán népet az orosz agresszió elleni harcban. Azt mondta, hogy

az Oroszországgal szemben alkalmazott gazdasági szankcióknak „ára van”, de „a semmittevés költsége sokkal-sokkal magasabb lenne”.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy szerinte ez az ország legyőzhetetlen ereje, hogy úgy gondolja, hogy a törvény keretei közt az emberek azt tehetnek, amit akarnak, feltéve, hogy nem okoznak kárt másnak, és ez a szabadság. 

A miniszterelnök felvetette, hogy az Egyesült Királyság szabadsága vonzó az ukrajnai háború vagy az oroszországi politikai elnyomás elől menekülők számára, és a britek szabadságára vágyva érkeznek most Ukrajából és Oroszországból hozzájuk emberek.

„Ez Putyin tragédiája. Az Ukrajnában elkövetett katasztrofális tévedése maga is érv a demokrácia és a szabadság mellett”

– mondta Johnson.

Johnson szavai nagyon sok embert felbosszantottak, nemcsak a brit, hanem az európai politikai életben is.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke például sértőnek nevezte, Guy Verhofstadt volt belga miniszter pedig egyenesen „őrült hasonlatnak”.

 Voltak azonban olyanok is, akik párton belülről kritizálták a brit miniszterelnököt, Lord Barwell, a brit felsőház konzervatív tagja például azt mondta: „semmi esetre sem összehasonlítható szavazni a Brexiten és kockáztatni az életed”.

NYITÓKÉP: Boris Johnson/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek