AB: alkotmányos a kötelező oltás, mert erőszakkal senkit nem kényszerítenek

Szerző: Kósa András
2022.03.11. 16:35

Az Alkotmánybíróság pénteken közzétett határozatában elutasította azt a több mint 570 alkotmányjogi panaszt, amelyben az indítványozók az állami és önkormányzati dolgozók kötelező védőoltását elrendelő kormányrendelet alkotmányosságát kérdőjelezték meg – írta az Index.

AB: alkotmányos a kötelező oltás, mert erőszakkal senkit nem kényszerítenek

A beadott alkotmányjogi panaszok lényege az volt (több mint 570 érkezett belőle), hogy a kormány intézkedése az önkormányzati, rendvédelmi, kulturális-, illetve szociális területen, valamint a kormányzati igazgatásban dolgozókra kötelezően elrendelt oltásról az Alaptörvényben foglalt felhatalmazáson túlterjeszkedve aránytalanul súlyos joghátrányt fűz az oltás felvételének elmulasztásához.

Az érintettek december 31-ig voltak kötelesek beoltatni magukat, ellenkező esetben fizetés nélküli szabadságra küldték őket. Az Index szerint ugyanakkor az AB arra a döntésre jutott, hogy ez a szankció a közalkalmazottak esetében nem aránytalanul súlyos, hiszen

azzal senkinek nem kell számolnia, hogy esetleg erőszakkal kényszerítik oltásra.

Az pedig, hogy a jogalkotó valóban súlyos munkajogi szankciókat állapított meg, még nem jelenti az egészségügyi önrendelkezésbe való súlyos beavatkozást.

Az önkormányzati dolgozók panaszait másra hivatkozva utasították el. Az ő esetükben az Alkotmánybíróság azt mondta ki, hogy mivel a polgármesterek rendelték el ebben az esetben a kötelező oltást, a megtagadásával járó sérelmek nem következnek közvetlenül a kormányrendeletből.

NYITÓKÉP: Egy férfi megkapja az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagját a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. június 1-jén. / Fotó: Komka Péter, MTI

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek