Már az Európai Bizottság is figyeli az anyakönyvi nyilvántartásból törölt szerbiai albánok ügyét

Szerző: Fekő Ádám
2022.03.09. 08:38

Nagyjából 4000 albánt fosztottak meg adminisztratív eszközökkel a szavazati jogától is.

Már az Európai Bizottság is figyeli az anyakönyvi nyilvántartásból törölt szerbiai albánok ügyét

Már az Európai Bizottsághoz is eljutottak azok a jelentések, amik szerint nagyjából 4000 albánt töröltek a szerbiai Preševo völgyben az anyakönyvi nyilvántartásból.

Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek lényegében hontalanná váltak, hiszen szavazni sem tudnak, nem adhatják iskolába a gyerekeiket, és nem férnek hozzá egészségügyi ellátáshoz sem.

Flora Ferati-Sachsenmaier kutató és akadémikus írt 202-ban először a helyzetről, ő egyenesen „adminisztratív etnikai tisztogatásáról” írt az Exit.al oldalon egy tíz éve tartó munka eredményeként, hozzátéve, hogy komoly aggályokat vet fel az áprilisi választások miatt, részt tudnak-e venni a szerbiai etnikai kisebbségek is rajta.

Az Európai Bizottság szűkszavúan úgy kommentálta a jelentéseket, hogy figyelemmel kíséri az eseményeket Szerbia uniós csatlakozási szándékának fényében

–írja az EUractiv.

„A csatlakozási tárgyalások keretében tett kötelezettségvállalások tükrében figyelemmel kísérjük a helyzetet, különös tekintettel a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogaival kapcsolatos kötelezettségekre” 

– mondta a Bizottság szóvivője.

KIEMELT KÉP: Julian Nyca / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek