Az ukrán zászló színeivel világították ki a szlovák elnöki palotát szerda este

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.17. 10:39

Zuzana Čaputová államfő így fejezte ki szolidaritását Ukrajnával. A hétvégén több európai városban is lesznek Ukrajna melletti demonstrációk.

Az ukrán zászló színeivel világították ki a szlovák elnöki palotát szerda este

Az amerikaiaik szerda estére jósolták, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, Vologyimir Zeleszkij ukrán elnök pedig szerdára meghirdetett egy új ünnepnapot, az Egység Napját, amivel a magyar sajtóban is megjelent hírekkel szemben nem konkrétan a szerdára beharangozott támadásra készültek az ukránok, hanem a célja Ukrajna általános népszerűsítése volt otthon és külföldön is, persze nem függetlenül az orosz fenyegetéstől.

Az elnök felhívta a hivatalokat és a cégeket, hogy tűzzék ki az ukrán zászlót, a polgárokat pedig arra, hogy viseljenek kék-sárga kokárdát.

Az Egység Napja alkalmából és az ukrajnával való szolidaritás kifejezéseképp a szlovák elnöki palota, az egykori Garssalkovich-palota is kék-sárga megvilágítást kapott szerda este.

„Ez a szolidaritásunk és a táémogatásunk kifejezése a szomszédunknak és minden lakosának, akik számára a háború nem csak valami távoli és elméleti dolog. Számukra ez a avlóság, ami már nyolcadik éve avatkozik be a mindennapi életükbe”

írta a Facebook-oldalán Szlovákia elnöke, Zuzana Čaputová, hozzátéve, hogy az így kifejezett támogatás annak a szimbóluma, hogy az ukrán emberek biztonságát, a lehetőségüket a békés életre, és az arra való jogukat, hogy szabadon dönthessen a jövőjükről, „mi is őszintén fontosnak tarjuk”.

Az Egység Napja alkalmából Ukrajna külképviseletein is voltak különféle megmozdulások. Ukrajna magyarországi nagykövetségének Facebook-oldala szerint Budapesten a Kossuth téren is volt egy minidemonstráció.

A nyíregyházi ukrán konzulátus dolgozói és a helyi ukrán nemzetiségi önkormányzat tagjai pedig közösen felvonták az ukrán zászlót és elénekelték az ukrán himnuszt.

Az Ukrinform ukrán hírügynökség azt írja, a hétvégén 25 európai városban lesznek Ukrajnát támogató megmozdulások, köztük Budapesten – ahol péntek délután a Hősök terén lesz tüntetés – és Pozsonyban is,

Bécsben pedig egy 30 méteres ukrán zászlóval terveznek felvonulni a belvárosban.

NYITÓKÉP: Zuzana Čaputová / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek