A holland egészségügyi intézet szerint a harmadik oltás 68 százalékos védelmet ad omikron ellen

Szerző: Fekő Ádám
2022.02.09. 09:22

Félmillió mintából szűrték le a legfontosabb adatokat.

A holland egészségügyi intézet szerint a harmadik oltás 68 százalékos védelmet ad omikron ellen

A holland egészségügyi minisztérium alá tartozó Országos Közegészségügyi Intézet (RIVM) friss kutatást hozott nyilvánosságra a koronavírusról, illetve a koronavírus elleni védőoltásról: az ő adataik is alátámasztják, hogy a jelenleg Hollandiában is használt védőoltások kisebb védettséget nyújtanak az épp gyorsan terjedő, az eddigieknél viszont alacsonyabb kockázatú omikron variánssal szemben, viszont a számok így sem különösebben rosszak, már amennyiben beadjuk a harmadik oltást is  írja a Dutch News.

A delta variánssal való megfertőződésnek 96 százalékkal volt alacsonyabb a kockázata az emlékeztető oltás után, az omikron variánsnál ugyanez a szám 68 százalék.

A kutatás 500 ezer mintán alapul, és november vége és január közepe között elemezték az eredményeket.

Ez azért is lett hasznos, mert így az omikron hatalomátvételét is követhették: az adatfelvétel kezdetekor még egyáltalán nem produkált senki pozitív omikron-tesztet, január 19-re már a pozitív tesztek 95 százaléka ezt a variánst mutatta ki.

Hollandiában jelenleg a felnőtt lakosság 60 százaléka vette fel az emlékeztető oltást is, a Nemzeti Egészségügyi Tanács viszont érdekes módon nem javasolja a tizenéveseknek a boostert. 

A Pfizer és a Moderna jelenleg is fejleszti a kifejezetten az omikron variánsra megfelelő védőoltását.

Magyarország továbbra sem áll különösebben jól harmadik oltással, jelenleg is csak a felnőtt lakosság 38 százalékának adták be, két adagot 62 százalék kapott. Ez azért is érdekes, mert a védettségi igazolványok a jelenlegi állás szerint május 1-ig érvényesek két oltásra is, utána sem két adag nem lesz elég, sem az, ha valaki már átesett a fertőzésen.

KIEMELT KÉP: geralt / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek