„Turi egy szadista volt. Így szeretett minket, és mi is viszontszerettük őt.”

Szerző: Dukai Kinga
2022.01.28. 17:12

Kiss Noémi írónőből ma is rossz emlékeket hoz elő egy uszodában a klórszag.

„Turi egy szadista volt. Így szeretett minket, és mi is viszontszerettük őt.”

Mindennapos, és egy edzésen belül is ismétlődő volt, hogy Turi György verte gyermek tanítványait – mondta Kiss Noémi írónő, az úszóedző egykori tanítványa a Mathias Corvinus Collegium Média Iskolája lapjának, az Exfactónak.

A Kőbánya SC egykori edzője, valamint a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöke tavaly novemberben mondott le minden tisztségéről, miután egy sor korábbi tanítványa, köztük Cseh László, Kozma Dominik, Dara Eszter, Szilágyi Liliána, Risztov Éva, Bernek Péter is arról nyilatkozott, hogy volt edzőjük brutálisan verte és rendszeresen megalázta őket.

Az ügyben az úszószövetség vizsgálatot indított, ennek eredménye alátámasztotta a volt tanítványok által elmondottakat, azzal a kitétellel, hogy a volt edző szexuális zaklatást nem követett el.

Kiss Noémi 1983-88 között úszott és volt Turi György tanítványa a Spartacus Úszóklubban, de még gyerekként abbahagyta, mert úgy érezte, nem elég jók az eredményei. Edzőtársa volt többek között Egerszegi Krisztina is. Mint elmondta, a mai napig teherként hatnak személyiségére az uszodában átéltek:

„Azt gondolom, hogy ezt nagyon sokáig hordja magában az ember. Az önértékelésben okoz gondot és sose hiszed el, hogy elég jó vagy és jól teljesítesz. Mindig azt keresed, miben hibáztál. Én a sikernek sem tudok örülni.”

Természetesen adódik a kérdés, miért nem tudott senki a bántalmazásokról. Kiss Noémi szerint ugyanakkor a válasz nagyon egyszerű:

„Amikor hazamentél, nagyon szégyellted, hogy kaptál testi vagy lelki fenyítést az edzésen, mert az azt jelenti, hogy nem teljesítéttel elég jól. Tehát erről nem beszélgettél a szüleiddel, nem voltál rá büszke.”

Gyerekként sajátos módon próbálták kompenzálni ösztönösen az elszenvedett traumákat:

„Ez egy zárt rendszer, egymást támogattuk Turival szemben, volt szolidaritás. Gúnyolódtunk az edzőn.”.

Emlékei szerint Turi a fiúkat keményebben és szisztematikusabban verte, a lányok inkább papuccsal kaptak, aminek aztán ott volt a fenekükön a nyoma.

A verés helyett gyakran volt rengeteg békaügetés és iszonyatosan megerőltető ráedzések. „Újra és újra le kellett úsznod az adott távot és kemény fizikai fájdalmaid voltakl” – meséli. „Mai napig, ha belépek egy uszodába, mindig visszajönnek a rossz emlékek a klór szagától” – fogalmazott.

Végül röviden bepillantást engedett az egész közeg abszurditásába is:

„Turi egy szadista volt, aki élvezte a verést. Így szeretett minket, ma is ezt vallja, és mi is viszontszerettük ők. De ma már tudom, hogy ez a szeretet rettegés volt. Gyerekként többet voltál vele, mint a saját családoddal.”

NYITÓKÉP: A Spartacus gyermek csapata, Turi Györggyel. Kiss Noémi az ülő sorban jobbról a második. A fotót az ő engedélyével használjuk.

(Kósa András, a Mathias Corvinus Collegium Média Iskolája szerződéses munkatársa.)

Dukai Kinga
Dukai Kinga vendégszerző

A Marhias Corvinus Collegium Média Iskolája hallgatója

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek