A gazdagok szabadon mehetnek Új-Zélandra, a többieknek marad a tiltás és a karantén

Szerző: Kósa András
2021.12.24. 13:13

Gazdag befektetők szabadon utazhatnak Új-Zélandra egy speciális vízumprogram keretében, ami egyre jobban felháborítja a járványügyi utazási korlátozások miatt bajba került egyszerű állampolgárokat.

A gazdagok szabadon mehetnek Új-Zélandra, a többieknek marad a tiltás és a karantén

A lehető legjobb ütemértézékkel, éppen a szigorú járványügyi utazási korlátozások idején újította fel a kormány Új-Zélandon a gazdag befektetőknek szánt speciális vízumprogramját, ami komoly felháborodást keltett az országban – írja a Guardian.

A koronavírus miatt az országban már tavaly március óta az úgynevezett „irányított izolációs és karantén rendszer” (MIQ) van életben minden beutazónak, így az új-zélandi állampolgárok számára is.

Ez azt jelenti, hogy ki-, és beutazni is csak különlegesen indokolt esetekben lehet.

A külföldön élő új-zélandiak családlátogatási célú hazautazását például sokszor nem tartják ilyenek a hatóságok, így vannak, akik már azóta nem látogathattak haza a szeretteikhez.

Ezzel szembeni ha valaki vállalja, hogy legalább 3 millió dollárnyi pénzt befektet az országba (vagy három év alatt összesen 10 milliót), minden korlátozás nélkül megkapja a beutazási– és letelepedési papírokat is. Azért tömeges jelenségre nem kell gondolni, a migrációs hivatal adatai szerint eddig összesen 108-an kaptak ilyen kedvezményt és további 816-an várnak arra, hogy kérelmüket elbírálják.

A helyieket azonban ez is felháborítja. A magát „Bezárt kiwiknek” nevező civil szervezet szerint a kormány semmibe veszi az egyszerű emberek igényeit, és csak a pénz érdekli. A kabinet egyelőre nem reagált a kritikákra.

NYITÓKÉP: circleofblue.org

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek