Orbán Viktor: Novák Katalint szeretné a Fidesz-KDNP köztársasági elnöknek

2021.12.21. 10:59

Véget ért a találgatás: a Fidesz-KDNP nem Trócsányi Lászlót és nem is Kövér Lászlót szánja köztársasági elnöknek, hanem Novák Katalint.

Orbán Viktor: Novák Katalint szeretné a Fidesz-KDNP köztársasági elnöknek

December 21-én tartotta a kormány az utolsó kormányinfót, ami azért volt különleges, mert Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mellett Orbán Viktor és Kovács Zoltán nemzetközi kommunukiációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is részt vett. 

A sajtónak elég ritkán van lehetősége  személyesen a miniszterelnöktől kérdezni, így a kormányinfón több minden is kiderült.

Orbán Viktor az ATV kérdésére megerősítette, hogy a Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltnek Novák Katalint, családokért felelős tárca nélküli minisztert fogja nevezni.

A magyar alaptörvény szerint ugyanis egy köztársasági elnök csak két ciklust vállalhat, Áder Jánosnak pedig ez még május 10-én lejár, azonban a köztársasági elnököt a megbízásának lejárta előtt legalább 30, de legfeljebb 60 nappal kell megválasztani, így még a 2022-es áprilisi országgyűlési választások, tehát az új parlament megválasztása előtt kell kiválasztani.

A köztársasági elnököt a parlament választja, legalább 40 képviselőnek kell ajánlania egy személyt, akit utána kvázi feles többséggel választanak – ha az első körben nincs meg a kétharmad, akkor a második körben már az egyszerű többség is elegendő.

Eddig a sajtóban leginkább Trócsányi László egykori igazságügyminiszter, jelenlegi EP-képviselő, illetve a házelnök, Kövér László neve merült fel jelöltként, Orbán most ennek a találgatásnak vetett véget Novák Katalin megnevezésével, aki Szili Katalin után a második női köztársaságielnök-jelölt lesz.

NYITÓKÉP: Novák Katalin / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek