Lehetőség is lehet Kelet-Közép-Európának a világgazdaság covid miatti átalakulása

Szerző: Renczes Ágoston
2021.12.11. 09:56

Az idén harminc éve privatizált, száz százalékban magyar tulajdonban lévő Videoton évértékelőjén arról is beszéltek a tulajdonosok, hogy a régiónk vállalatai a közeljövőben feértékelődhetnek a Nyugat szemében.

Lehetőség is lehet Kelet-Közép-Európának a világgazdaság covid miatti átalakulása

Az elmúlt harminc év alatt a Videoton-csoport minden vállalatánál háromszor kellett lecserélni a technológiát, hogy bírják a versenyt

– mondta el Széles Gábor, az egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari vállalatcsoportja, a Videoton Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, Magyarország egyik leggazdagabb embere a vállalat évértékelőjén, amit 2020-hoz hasonlóan a járványhelyzet miatt idén is online tartottak, és amire az Azonnali is meghívót kapott.

A leginkább elektronikai cikkek gyártásával foglalkozó vállalatcsoport tulajdonosainak az évértékelőjét is meghatározta a járványhelyzet, bár abból az alkalomból, hogy idén 30 éve kezdődött Videoton „újkori története” – 1991-ben privatizálták az addig állami céget –, Széles Gábor az idei év eredményeit ehhez az időszakhoz képest értékelte.

Technológia, stabilitás, fenntarthatóság, dinamizmus

A cégcsoport a 2021-es évet várhatóan 220 milliárd forintos árbevétellel zárja,

és mint azt Széles elmondta, az elmúlt három évtized alatt folyamatosan növekedve jutott el az 1993-ban még ötmilliárd forintot sem elérő árbevételtől az idei 220 milliárdhoz.

Az elnök-vezérigazgató ezt az eredményt a fenti négy kulcsfogalomra fűzte fel; elmondása szerint a folyamatos technológiai naprakészség biztosította, hogy a cég minden külső és belső nehézség ellenére növekedni tudott és a fejlődése fenntartható volt, és mindennek a megfelelő dinamika és a megfelelő innovatív képességek megléte volt a feltétele.

Széles Gábor kiemelte, hogy

a Videoton árbevételének meredek növekedése egyértelműen annak köszönhető, hogy a cégcsoport exportra termel.

Mint az elnök-vezérigazgató elmondta, a 2021-es szép eredményben az is közrejátszott, hogy a forint jelentősen leértékelődött, de a növekedés euró- vagy dollárbázison számolva is egyértelmű.

A 2021-es árbevételi adatokat Sinkó Ottó társ-vezérigazgató azzal árnyalata, hogy a 2021-es év első negyedévében még 25 százalékkal volt magasabb, az utolsó negyedévben azonban 10 százalékkal alacsonyabb lesz az árbevétel az előző év azonos időszakaihoz képest, ez a tendencia pedig szerinte óvatosságot indokol.

Sinkó kiemelte, hogy míg 2020-ban a növekedés korlátja a munkaerőhiány volt, addig 2021-ben már az alkatrész-ellátottság.

„Rendkívül kínlódós év volt”

– fogalmazott a társ-vezérigazgató, aki azonban optimistán tekint a jövőbe.

Egy nagyon kemény edzés, ami most van

A nehézségekről beszélt Lakatos Péter társ-vezérigazgató is, de azokat ő is optimista felhanggal értékelte.

Lakatos a jelenlegi helyzetet a versenyúszók kemény edzéseihez hasonlította, amikor azoknak

„összekötött lábbal meg ólommellényben kell” edzeniük, hogy aztán az olimpiára kijutva a verseny a világ legyeszerűbb dolgának tűnjön.

„Én úgy élem meg, hogy a világ most ezt csinálja velünk” – fogalmazott a társ-vezérigazgató, emlékeztetve rá, hogy felborult egy csomó dolog, amihez az utóbbi években hozzászoktunk.

Például hogy nincs infláció, most meg rekordmagas; hogy bármiből annyi van, amennyi kell, ha van elég pénzünk és elég hangosak vagyunk, most meg hiába kiabálunk; hogy józan döntéshozókkal beszélünk, de most mégis azt látjuk, hogy a nagy nyomás alatt sokan feladják; hogy a partnereiknek van mozgásterük, és most kiderül, hogy nincs.

Már nem Kína a versenytárs

Lakatos szerint hamarosan olyan jelenetek következnek, mint az autóversenyen a rajt után a „szétlövés”, amikor sokakat lehet gyorsan leelőzni, de jelentősen le is lehet maradni.

Hogy ekkor sikerül-e a sok előzés, az a szemléleten múlik, ami a Videotonnál sokat változott Lakatos szerint: már nem arról van szó, hogy egy szolgáltatást adnak el a vevőnek a számára minél jobb áron, hanem arról, hogy magunkból kiindulva, abből, hogy miben vagyunk jók, meggyőzzük a vevőt, miért a mi komplex megoldásainkat válassza.

A folyamatok olyan bonyolultak lettek, hogy óriási teher és plusz stressz ezeket átlátni, mutatott rá Lakatos, ráadásul míg tíz-húsz-harminc évvel ezelőtt már az nagy dolog volt, ha értettük a külföldi partnert, ma már „egy nyelvet kell beszélnünk”.

A Videoton Lakatos elmondása szerint eljutott oda, hogy

nem Kínával és nem is Kelet-Európával versenyez, hanem nyugat-európai cégekkel,

ezt azonban kelet-európai fejekkel és költségen teszi.

„Kijelenthejük, hogy a nyugat-európai cégek térképén rajta van a Videoton, a legigényesebb, legbonyolultabb feladatokat elvégezni képes cégek listáján szereplünk” – fogalmazott Lakatos, aki szerint

Nyugat-Európából egy Kelet-Európába irányuló kiszervezési hullám valósulhat meg hamarosan,

a Távol-Kelet helyett ide fogják hozni a bonyolult gépeket igénylő feladatokat, és ez lehetőséget jelent majd a hazai vállalatoknak is, akiknek már most érdemes akár képzési programokkal készülni arra, hogy hamarosan még több beszerzőre, technikusra, műszerészre lesz szükség.

Rövidülnek az ellátási láncok

Erről beszélt Sinkó Ottó is, kiemelve hogy

a jelenlegi ellátási zavarok miatt a cégek arra törekednek, hogy rövidítsék az ellátási láncaikat,

a nyugat-európai nagyvállalatok így előnyös partnerséget alakíthatnak ki az EU-n belüli kelet-európai cégekkel, mint amilyenek a Videoton magyarországi és bulgáriai vállalatai.

A Kína és Tajvan közötti konfliktus miatti chiphiány is arra ösztönzi az amerikai és nyugat-európai cégeket, hogy növeljék az önellátásukat.

Ezzel kapcsolatban Sinkó hamarosan induló nagy európai beruházásokról beszélt,

kiemelve, hogy a Videoton tőkeerős cégként arra is alkalmas, hogy a chipgyártásban beszállítóként részt vegyen.

Széles Gábor az évértékelőjében azt is kiemelte, hogy bár a hagyományos autóipar számára való termelés sem esett vissza a Videotonnál, az árbevételben egyre nagyobb szelet származik az elektromos autók és az akkumulátorok iparágából. Széles szerint

ez elektromos autókhoz fog „kapcsolódni a jövő”,

ez az a terület, ahol a Videoton számára komoly növekedési potenciál van.

Hasonlóan látja Sinkó Ottó is; mint elmondta, mind az elektromobilizáció, mind az akkumulátorok szerepe nőni fog, és a Videoton tőkeerős és az elekrtonikai ipart ismerő vállalatként rendelkezik azzal a tudással és háttérrel, hogy ezeken a területeken növekedni tudjon.

A munkaerőhiány is meghatározó lesz

Az elnök-vezérigazgató azt is kiemelte, hogy az árbevétel növekedésében jelentős szerep jutott a robotizációnak, amit a Videotonnál úgy tudtak fokozni, hogy közben nem volt szükség létszámleépítésekre.

Sinkó Ottó pedig arról beszélt, hogy a chiphiány elfedi a munkaerőhiányt, pedig

jelentős bérnövekedés várható, ami meghaladja majd az inflációt is.

A társ-vezérigazgató nagyon áttételesen az aktuálpolitikát is érintette annyiban, hogy elmondta, úgy látja: a következő évi választás eredménye, bárki legyen is a győztes, nem fogja befolyásolni a Videotont.

Sinkó arról is beszélt, hogyan érintette a járvány a Videoton dolgozóinak egészségét. Mint mondta,

a cég alkalmazottainak mintegy 66 százaléka oltatta be magát, ami magasabb az országos aránynál,

és ennek az eredménye is látszik: a negyedik hullámban arányaiban kevesebben betegedtek meg náluk, mint az előző hullámokban.

Száz százalék magyar

A cég vezetői – akik egyben részvényesek is – rendkívül büszkék arra, hogy

Magyarország legnagyobb cégei között a Videoton az egyetlen, ami száz százalékban magyar tulajdonban van.

„Az elmúlt harminc év bebizonyította, hogy a helyes úton járunk” – forgalmazott Széles Gábor, aki szerint a következő évek is sikeresek lesznek, de azt is hozzátette, sajnálja, hogy nincs több nagy, a Videotonhoz hasonlóan száz százalékban magyar tulajdonú cég az országban.

Sinkó Ottó pedig kiemelte, hogy a Videotonnak egyben előnye is az, hogy teljes mértékben hazai tulajdonban van, mert a Magyarországon jelenlévő multikkal ellentétben

minden döntés itthon születik meg, így a cég gyorsabban tud reagálni, mint a multik.

– véli.

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs. KÉPEK FORRÁSA: Videoton Holding Zrt.

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek