Trolliskolában kéne tanítani, amit MZP a két legközelebbi szövetségesével tett

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2021.11.07. 14:54

A kampányfőnöknek kinevezett Zaránd Pétert egyszerre utálja a Momentum és Karácsony Gergely – a párt és a politikus, akik először álltak Márki-Zay Péter mellé.

Márki-Zay Péter a meglepetések embere. Meglepetésgyőzelmet aratott Hódmezővásárhelyen, sorra állt és áll elő az olykor meghökkentő kampánytémákkal és politikai termékekkel, majd az ellenzéki előválasztáson teljes meglepetést okozva legyőzte a jóval erősebbnek vélt ellenfeleit. Ehhez pedig nagyban hozzájárult az, hogy először a Momentum sorolt be mögé, majd Karácsony Gergely lépett vissza és állt mellé.

Mindezt tekintetbe véve MZP eddig nem húzott eddig olyan meglepőt, mint azt tette most Zaránd Péter kampányfőnökké választásával.

De ki is az a Zaránd Péter?

Aki kevésbé követte a körúton belüli politikum ügyes-bajos dolgait, azoknak egy gyors összefoglaló: Zaránd Péter az ELTE hallgatói önkormányzatát vezette az előző évtized első felében, aztán a Momentum alapításában vett részt: a párt pártigazgatója és kampányfőnöke is volt, amíg aztán egy – még a korai Momentumhoz képest is – nagyobb belső konfliktus miatt nem távozott. Fogalmazzunk úgy, hogy a Momentumnál jelenleg legjobb ismereteink szerint nem rajonganak annyira Zarándért.

Aki egyébként hamar megtalálta új projektjét: Puzsér Róbert Sétáló Budapest-kampányának kampányfőnöke lett. A Puzsér-projektre most nem térnék ki bővebben, de legyen elég, hogy Zaránd éppen az Azonnalinak nyilatkozva mondta azt, hogy jobban fáj neki (és a Puzsér-kampánynak) Karácsony 2019-es budapesti győzelme, mintha Tarlós István nyert volna.

Egészen konkrétan ilyen idézeteket lehet előbányászni csak ebből az interjúból:

„Ha valaki eljátssza a zöldpolitikust, sokkal rosszabb, mintha egyszerűen ellenünk érvelne. Ahogy Robi mondja: Tarlós Istvánnal lehet vitatkozni, mert ő egy valaki. Karácsony Gergellyel nehéz vitatkozni, mert róla nem tudjuk, kicsoda: ő mindig az lesz, amivé akarják éppen, hogy legyen.”

De nem kell a 2019-es kampányig visszamenni: ha valaki rá szokott még nézni a Sétáló Budapest Facebook-oldalára, az láthatja azt is, hogy – jogosan vagy jogtalanul – arrafelé Karácsony Gergelyt továbbra sem simogatások szokták érni.

Egyezzünk ki abban, hogy Zaránd Péter feltehetően nem a kedvenc embere sem a Momentumnak, sem Karácsony Gergelynek.

Közel lehet-e tartani mindhármat?

Itt van nekünk két narratíva, két sztori: az egyik a Momentum (a fiatal erő) beállása a hódmezővásárhelyi polgármester mögé; a másik pedig a nagy MZP-Karácsony-barátság, ami az előválasztás hetén már-már epikus magasságokat öltött nagy ölelésekkel a dráma után, na meg azzal, hogy Márki-Zay mindenhol azt hangsúlyozta, hogy hát már hogy is ne lenne ő azért a baloldal számára is elfogadható jelölt, ha pont a baloldal totemállata, Karácsony Gergely támogatja. MZP ezek nélkül nem biztos, hogy ilyen magabiztosan nyert volna.

Ezt a két sztorit első ránézésre olyan csúnyán agyonvágja a Puzsér Róberttől igazolt Zaránd kinevezése, hogy ihaj, ráadásul egy csapással mind a kettőt.

Vajon Márki-Zay tudatosan, trollkodásból választotta ki Zarándot vagy csak pont így adódott a helyzet? Mit árul el egyik, mit a másik eshetőség? Vajon küzdött akár a Momentum vezetése, akár Karácsony a kinevezés ellen? Vagy mindenki kibékült már az elmúlt években?

Azért itt mindkét fronton olyan kemény beleállások repkedtek, amit még a realpolitik jegyében is kifejezetten nehéz lehet elfelejteni. Ha pedig nem trollkodás:

Zaránd van olyan jó szakember, hogy megéri növelni a táboron belüli potenciális feszültségeket, pont két közelebbi szövetségessel?

Persze a fenti interjút forgatva az is látszik, hogy mi az a közös pont, ahol szépen összeér Zaránd és az MZP-jelenség:

„Az egyik fő üzenetünk az ellenzékváltás volt. A mi pozíciónkban nem is lehetett volna másképp politizálni, mint őszintén. Miért kellett volna megalkudnunk a szocialistákkal?”

Mindezt persze tovább is lehet fűzni rögtön, hiszen MZP ellenzékváltása egyelőre elég egyszemélyes, az egy személy mögött pedig jelenleg nagyjából ugyanazok a pártok állnak, akiket akkoriban éppen Puzsér akart leváltani – például az örök túlélő szocialisták.

Egy biztos: Márki-Zay Péter ismét bebizonyította, hogy egészen meglepő és kifejezetten kaotikus döntéseket képes hozni. Ezekből eddig az eredményeket nézve jól jött ki, és várhatóan nem ezeken a mostani az ellentéteken fog múlni a jövő évi kampány sikere sem.

Azt is meg lehet persze nézni, hogy Zaránd Péternek milyen a track recordja – nem olyan izmos, ha a konkrét eredményeket vizsgáljuk. Vagy mégis? Hiszen Puzsér ugyan nem nyert két éve, de most egyik kulcsembere a Karácsonyt legyőző, miniszterelnökségért induló politikus kulcsembere lett:

a lopakodó puzsérizmus ott settenkedik az ellenzéki pártok összefogása fölött.

(Elnézést a képzavarért.) Kérdés marad viszont, hogy hogyan fog, vagy akar-e egyáltalán a miniszterelnök-jelölt gesztusokat tenni akárki irányába bármilyen jövőbeli tágyalás során. És ha akar, el fogják hinni neki ilyen lépések után?

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek