Orbán Viktor: Tüske vagyunk Brüsszel körme alatt, Gyurcsány az Országház fantomja, Márki-Zay báránybőrbe bújt farkas

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.23. 17:34

Orbán Viktor a Békemenet több tízezres tömege előtt tartotta meg október 23-i ünnepi beszédét. 1956 egyenlő 2006, EU, Brüsszel, LMBTQ, ellenzék, Gyuri bácsi és azonnal klasszikussá váló aranyköpések.

Orbán Viktor: Tüske vagyunk Brüsszel körme alatt, Gyurcsány az Országház fantomja, Márki-Zay báránybőrbe bújt farkas

Október 23-án a nemzeti ünnep alkalmából beszédet mondott Orbán Viktor. Az állami megemlékezést ezúttal egy Békemenettel is összekötötték, amit a kormányközeli Civil Összefogás Fóruma szervezett. A Békemenetre több tízezer ember érkezett; a menet a Műegyetem rakpartról indult, a célja az Andrássy út torkolata a Bajcsy-Zsilinszky útba, ahol a miniszterelnök elmondta a beszédét.

A kormánykommunikáció központi figurája Gyurcsány Ferenc, az őszödi beszéd, illetve az annak a nyomán kirobbant 2006-os tüntetések, és az azok elleni brutális rendőrségi fellépés – minderről a 2022-es választás előtti utolsó október 23-i ünnepre időzítve játékfilm is készült.

1956 egyenlő 2006

Orbán Viktor miniszterelnök is ebben a szellemben tartotta meg ünnepi beszédét. Egyszerre emlékezett meg az 1956-os forradalomról és 2006. október 23-ról is, amiből az akkori miniszterelnök szerinte november negyedikét csinált.

Bár a nevét nem mondta ki, Gyurcsány Ferencet – aki '56-os, Moszkvába menekülő elődeivel szemben a „itt maradt a nyakunkon” –

az „Országház fantomjának” nevezte, aki azóta is kísért.

Felsorolta a lassan 12 éve megbukott szocialista kormány bűneit, majd ezekkel szembeállította a saját kormányának eredményeit: az egymillió új munkahelyet, „lerúgtuk a devizahiteleket, letörtük az adókat, jövőre a minimálbér magasabb lesz, mint az átlagbér a szocialisták alatt, visszavágtuk a rezsiköltségeket, megadóztattuk a multikat, hazaküldtük az IMF-et”.

„Van saját magyar világunk és magyar életünk. Van alkotmányunk, ami garantálja azt, hogy ne tehessék meg velünk, amint 1956-ban és 2006-ban”

– fogalmazott Orbán Viktor talán arra utalva, hogy az ellenzéki előválasztás egyik vitás pontja volt az, hogy az Alaptörvény – amit Orbán érdekes módon alkotmánynak nevezett – érvénytelenségét kétharmad hjján, sima többséggel is ki lehet-e mondani.

A miniszterelnök megemlékezett a határon túli magyarokról is: „átléptük a határokat és újraegyesítettük a magyarságot” – fogalmazott.

A kormány eredméyneinek összegzését azzal zárta, hogy „az sem ártott, hogy volt egy épkézláb és cselekvőképes kormányunk”.

Ezt követően az EU és Brüsszel következett a beszédében: Orbán szerint az EU ránk támadt, amikor megállítottuk a migránsokat és felépítettük a kerítést, de mi még mindig itt vagyunk – de ki emlékszik már azokra, akik emiatt ránk támadtak? – tette fel a költői kérdést a magyar miniszterelnök. Orbán Viktort Brüsszel támadásai a Brezsnyev-dokrínára emlékeztetik, de a támadásokat nem tudjál megtörni a magyarokat, mert, mint azt egy azonnal klasszikussá váló aranyköpés-sorozattal kifejtette:

  • Mi vagyunk homok a gépezeteben, a bot a küllők között, tüske a köröm alatt.
  • Mi vagyunk az a Dávid, amit jobb, ha elkerül a Góliát.
  • Mi vagyunk azok, akik 56-ban meglékelték a világkommunizmust.
  • Mi vagyunk azok, akik kiütötték az első téglát a berlini falból.

A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz – mondta a miniszterelnök arra utalva, hogy Magyarországnak szerinte a „rezsi” ügyében és a 2015-ös migránsválsággal kapcsolatban is igaza volt, és – három a magyar igazság alapon – az LMBTQ-propagandával kapcsolatban is igaza lesz, amit szerinte Brüsszel a magyarokra akar kényszeríteni hogy megváltoztassa az életformánkat.

„Megvédjük a gyerekeinket, az iskola falánál megállítjuk az erőszakos LMBTQ-propagandát”

– mondta Orbán, majd áttért az ellenzékre.

A farkas máris felfalta a nagymamát

„A baloldal szervezkedik és fenekedik, azt hiszik, ha báránybőrbe bújtatják a farkast, nem fogjuk felismerni” – fogalmazott a nevét ki nem mondva Márki-Zay Péterrel kapcsolatban, majd a Grimm fivérek klasszikusához nyúlva így folytatta:

„Azt is tudjuk, hogy a farkas meg fogja enni a nagymamát, sőt már meg is ette, azért tűnt el mindenki az összefogás bendőjében. Van ott még hely a percemberkék számára.”

Csak egy baloldal van, akárhányféleképpen maszkírozzák magukat – figyelmeztet rá a miniszterelnök, hozzátéve, hogy „akik 15 évvel ezelőtt az emberek közé lövettetek, ma újra színpadra készülnek, és készülődik már Gyuri bácsi is”, akinek a segítségét annak idején a szovjetek ellen kértük, nem pedig azért, hogy beleszóljon a dolgainkba.

Orbán szerint „mi” azért vagyunk erősek, mert egységben az erő, ugyanabban hiszünk: a családban, a nemzetben, egy erős és független Magyarországban. Az igazság a történelem során mindig szabadságharcosok oldalán állt – emlékeztetett rá a miniszterelnök, majd egy klasszikus szlogent idézett: „Igazságot Magyarországnak!”

Majd az egyik saját klasszikusát is elővette: „Nekünk Magyarország az első” – fogalmazott, – „a mi kormányzásunkkal azok is jobban járnak, akik nem ránk szavaznak”.

Orbán szerint „amit a baloldal csinál, annak több köze van a szórakoztatóiparhoz, mint a politikához”.

Az előválasztásról azt mondta: rendeztek maguknak egy választást, de még azt se tudták megnyerni, amin csak ők indultak. Nyíltan mondják: az ördöggel is összeállnak, csak hogy újra hatalomhoz jussanak. Karácsony Gegelynek is odaszúrt egyet, felidézve, hogy a budapesti főpolgármester az ő legyőzését ígérte, de „a karácsonyt sem érte meg”.

Szerinte a balodal azon dolgozik, hogy

„Mária kezéből Brüsszel lábaihoz tegyék le Magyarországot”.

Orbán emlékezettet arra is, hogy bár a balodal 2010-ben megbukott, az ő kormányát pedig azóta folyton újraválasztják, nem szabad lebecsülni a veszélyt, mert nem is a hazai baloldal számít, hanem a mögötte álló nemzetközi erő. Ez „olyan súlyos erő, amit csak több millió magyar együtt győzhet le és szoríthat ki az országból”.

„Jöttünk és láttunk és újra győzni fogunk. A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenek előtt! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok” – zárta a miniszterelnök a beszédét,

majd felsorakozott mögötte egy kórus, és közösen elénekelték a Kossuth-nótát.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek