Márki-Zay a CNN-nek: Orbán és Szijjártó egyáltalán nem keresztények

2021.10.20. 19:51

Nagyon nehéz legyőzni egy autokrata rezsimet, de egy egyesített ellenzékkel és kemény, őszinte stílussal még így is sikerülhet - mondta az ellenzék közös jelöltje Christiane Amanpournak.

Márki-Zay a CNN-nek: Orbán és Szijjártó egyáltalán nem keresztények

A menekültekkel emberségesen kell bánni, akárhonnan is jönnek, ez a valódi keresztény politika – ezzel a mondattal kezdte interjúját Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a CNN amerikai hírcsatornán, Christiane Amanpour műsorában. Arra a kérdésre, hogyan tudja összetartani számos pártból és politikusból álló szövetségét, az előválasztáson az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjévé választott Márki-Zay úgy fogalmazott, ha a szavazóbázis segítségével nyomást gyakorol rájuk, hogy kitartsanak az összefogás mellett.

A menekültek ügyében, mint már számos helyen, most is megemlítette, hogy véleménye szerint a gyűlöletpropaganda mögött Orbánék ugyanúgy beengendek pénzért letelepedési kötvényes bevándorlókat és vendégmunkásokat is, mint bármely más európai ország. Amiben a hódmezővásárhelyi polgármester változtatna, az lényegében a gyűlöletkampány felszámolása és az „emberséges bánásmód a menekültekkel szemben, akárhonnan is érkezzenek hozzánk”.

Az interjú egy bizonyos pontján bejátszották felvételről a műsorvezető korábbi interjúját Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, ahol az „ezeréves, keresztény ország” őrzőjének nevezte az Orbán-kormány. Erre Márki-Zay úgy reagált, szerinte

Orbánban és Szijjártóban semmi keresztény nincs, gyermekkora óta gyakorló katolikusként ezt pedig ő tudja.

Meglepő módon Amanpour arról is megkérdezte a több évig az Egyesült Államokban élő Márki-Zayt, mennyire látja lehetetlennek Orbán Viktor legyőzését annak tükrében, hogy a műsorvezető szerint a Capitolium 2021. január 6-i „ostroma” is bizonyítja, már ott sem működnek rendesen a demokrácia intézményei.

Minderre a miniszterelnök-jelölt úgy reagált, hogy ugyan jogos az összehasonlítás, azért még így is ég és föld a különbség a két ország között, mivel az Egyesült Államok demokratikus fékei és ellensúlyai működnek, ugyanúgy „ahogyan a szabad sajtó is”. Hozzátette, irigyli az amerikaiaktól, hogy „Magyarországhoz képest stabil demokráciával rendelkeznek”.

Márki-Zay sokat beszélt arról, mennyire nehéz széllel szemben egy olyan választásra felkészülni, ahol a sajtó a kormányzat ellenőrzése alatt áll, és ahol a szabályokat „menet közben Orbán úgy változtathatja meg, ahogyan neki tetszik.” Az Amanpour által idézett egyik kritikát, mely szerint Márki-Zay direkt, sokszor ellentmondásos megszólalásokkal tűzdelt politikai stílusa Donald Trumpéhoz hasonlít, a jelölt annyival válaszolt:

egy olyan médiakörnyezetben, ahol alig kap az ellenzék szót, keménynek és szókimondónak kell lenni,

hiába nem tetszik ez a magyar establishment egyes elemeinek.

A CNN adásában Márki-Zay fontosnak tartotta még kiemelni azt is, ez az egyenes és néha kemény stílus segíthet abban is, hogy „az ellenzék árulóit” elbátortalanítsák attól, hogy megpróbálják szétverni az együttműködést. Hozzátette azt is, szerinte az ellenzék esélyeit növeli, hogy a 2019-es EP-választásokon hiába számított Orbán az európai szélsőjobb előretörésére, „ez nem következett be, sőt, ennek az ellenkezője történt azóta”, majd ugyanúgy pédalént hozta a 2019-es önkormányzati választásokat is, ahol az ellenzék több, korábban fideszes bástyának tartott városban szerezte meg a polgármesteri szék mellett akár a közgyűlésben is a többséget.

Szerinte éppen ezért ideje, hogy az Orbán-rendszert Magyarországon is leváltsák.

NYITÓKÉP: Renczes Ágoston, Petróczi Rafael / Azonnali

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek