Hivatalos: Az androidos telefonok töltőjével egységesítene az Európai Bizottság

2021.09.23. 17:26

Az Európai Bizottság benyújtotta a jogszabály-tervezetét a mobilok, táblagépek és más eszközök töltőinek egységesítéséről. Ahogyan sejthető volt, az újabb androidos készülékek USB-C portja lett a befutó, a gyártóknak két éve lesz az átállásra, ha minden uniós testületen átmegy a változtatás.

Hivatalos: Az androidos telefonok töltőjével egységesítene az Európai Bizottság

Ahogyan augusztusban beszámoltunk róla az Azonnalin, egy több mint egy évtizedes folyamat végén szeptemberben megvalósulhat az Európában egységes mobiltelefon-töltők terve. Csütörtökön az Európai Bizottság be is terjesztette az ezzel kapcsolatos jogszabály-tervezetét. Közleményük szerint ebben hivatalosan is az szerepel – amelyet szintén eddig is lehetett sejteni –, hogy

az újabb androidos készülékek mindegyike által használt USB-C típusú csatlakozó lesz a befutó és az Apple-nek kell változtatnia majd az új iPhone-ok és egyéb készülékek tervezésekor.

A Bizottság által benyújtott jogszabály – amelyet még az Európai Parlamentnek és a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Unió Tanácsának is el kell fogadnia, hogy hatályba lépjen – alapján a kötelező egységesítés

nem csak a mobiltelefonokra vonatkozna, hanem a táblagépek, fényképezőgépek, fejhallgatók, hordozható hangszórók és kézi videojáték-konzolok szabványos portjának is az USB-C-t szeretnék.

Emellett a gyorstöltést is egységesíteni szeretné a Bizottság, hogy azt minden kompatibilis eszközön korlátozás nélkül használni lehessen. A gyártóktól továbbá részletesebb tájékoztatást várnak az eszközök által támogatott és igényelt töltési teljesítményről, illetve arról, használható-e vele a gyorstöltés funkció.

A sajtóanyag alapján az itthon is egyre többek által használt vezeték nélküli töltésre azonban nem tér ki a tervezet, erről korábban a Bizottság egyik tisztviselője azt mondta, egy hatásvizsgálatuk alapján a még fejlődésben lévő technológiát korai lenne még szabályozni, illetve nincs még akkora piaci részesedésük, ami ezt indokolná.

Érdekesség, hogy a Bizottság azt is preferálja, hogy a töltőket külön adják el az eszközöktől.

Ez részben már most is megvalósul, de amikor ezt elsőként az Apple elkezdte, komoly felháborodást váltott ki a vásárlók körében, igaz, azóta számos másik gyártó követte ebben. A Bizottság szerint a külön értékesített töltők azonban kényelmesebbek és csökkentik a gyártás és ártalmatlanítás miatti környezeti terhelést is, mert nem kell fel nem használt töltőket is megvenni. 

Két év átállási ideje lesz a gyártóknak

Ha mindhárom uniós testület jóváhagyja majd a jogszabályt, két év átállási ideje lesz az ágazatnak a felkészülésre.

A jelenlegi piaci szereplők közül egyértelműen az Apple-nek jelenti a legnagyobb változtatási kényszert az európai jogszabály,

mivel a cég – ellentétben újabb, az Android operációs rendszert futtató konkurenseivel – mai napig kitart a Lighting-kábel használata mellett, amelyet egyébként már az újabb iPhone-okon fülhallgató-csatlakozóként is alkalmaz, a korábbi jack-csatlakozók eltüntetésével.

Igaz, többségében ezt teszik az androidos készülékek gyártói az USB-C-vel is, így, ha az Apple tényleg kénytelen lesz USB-C csatlakozós iPhone-nal, iPad-del és más eszközökkel előállni, nem muszáj arra visszahelyeznie a korábbi fülhallgató-bemenetet.

Ugyanakkor a töltők mellett ebben az esetben kénytelen lesz fülhallgatóit is az új szabvány szerint gyártania, bár az utóbbi időben – szintén az androidos konkurensekhez hasonlóan – igyekszik felhasználóit a vezeték nélküli alternatívák felé terelni, melynek azonban legkomolyabb korlátja természetesen az ár.

A jövő kérdése lesz még az is, hogy ezentúl világszerte USB-C csatlakozóval ellátott eszközöket fog-e előállítani az Apple, vagy Európán kívül meghagyja a most használt csatlakozóját.

CÍMLAPKÉP: De an Sun / Unsplash

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek