Kölcsönös nagykövet-visszahívásokat hozott Kína és Litvánia közt a tajvani diplomáciai kapcsolat

2021.08.10. 12:23

Kína visszahívja litvániai nagykövetét, és erre szólította fel Vilnius kínai képviseletét is, miután a balti ország diplomáciai képviseletet állítana fel Tajvanon. Nem ez az első összetűzésük: Litvánia nemrég kilépett az európai országok Kínával való együttműködéséből.

Kölcsönös nagykövet-visszahívásokat hozott Kína és Litvánia közt a tajvani diplomáciai kapcsolat

Kína visszahívja litvániai nagykövetét, és Litvániát is felszólította, vonják vissza kínai nagykövetüket, miután Vilnius diplomáciai képviseletet állítana fel Tajvanon, és a Kína által saját területének tartott ország is megtenné ezt Litvániában

– írja a Politico a kínai külügyminisztérium szóvivőjének közlése alapján, melyet a helyi állami média jelentett.

A szóvivő úgy fogalmazott: „Kína határozottan leszögezi a világ felé, hogy egyetlen Kína létezik a világon, a Kínai Népköztársaság kormánya pedig az egyetlen jogszerű kormányzat, mely képviseli Kína egészét.” Hozzáteszik, hogy a Pekinggel való kétoldalú kapcsolatok alapja, hogy az egy Kína elvét elismerje a többi ország, Tajvan függetlenségének gondolatát pedig zsákutcának tartják.

Európában először Tajvan neve alatt

Bár Tajvan több országban is fenntart képviseletet – jellemzően kereskedelmi kapcsolatok ápolására –

a litvániai lenne az első, amely a sziget neve alatt működne, nem csupán Tajpej nevét használná

– emlékeztet a Portfolio.

Az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra azonban Kína saját területeként tekint, és amióta a tajvani elnök elutasította az egy Kína elvét, ismét feszültté vált a viszonyuk Pekinggel. Kína azóta diplomáciai és kereskedelmi eszközökkel igyekszik rájuk nyomást gyakorolni és rendszeresen tart hadgyakorlatokat a sziget környezetében. 

Nem az első pengeváltás Vilnius és Peking közt 

A mostani ügy előtt azonban már volt feszültség a balti és az ázsiai ország közt. Litvánia korábban kilépett a Kína és a kelet-közép-európai államok közti kapcsolatot és kereskedelmet erősíteni szándékozó 17+1 együttműködésből – amely azóta már hivatalosan is 16+1 néven fut emiatt – és erre buzdította az EU többi tagországát is.

Gabrielius Landsbergis külügyminiszter idén májusban úgy fogalmazott a Politicónak: ideje, hogy a főként a posztszovjet térség államait megmozgató együttműködés helyett egy „27+1” blokkot hozzanak létre, mert sokkal hatékonyabb, ha az uniós országok és EU-s intézmények közösen cselekszenek.

Szerinte ugyanis a vakcinák elosztása és a koronavírus-járvány kezelése csak néhány példa, amely mutatja az EU 27 tagállamának összefogását a szolidaritás terén és a közös célokban, ez szerinte a sikeres külkapcsolatok módja is, amely alól Kína sem kivétel.

CÍMLAPKÉP: A vilniusi kínai nagykövetség. Bearas / Wikimedia Commons (CC-BY-SA-3.0)

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek