Nagyjából kinyírta a járvány Međugorje turizmusát, aki teheti, elköltözik onnan

Szerző: Petróczi Rafael
2021.08.02. 16:20

A koronavírus-járvány előtt a Mária-jelenések miatt zarándokhellyé vált Međugorje falujába ezrével érkeztek a hívők és a turisták – most viszont alig látni őket az utcákon, a helyi vállalkozások bezárnak vagy a csőd szélén táncolnak, és aki teheti, inkább gyorsan elköltözik.

Nagyjából kinyírta a járvány Međugorje turizmusát, aki teheti, elköltözik onnan

Međugorje egy aprócska település Bosznia-Hercegovina déli részén, Mostartól délnyugatra, a helyi lakosok száma is mindösze 2300 fő körül mozog. Ennek ellenére egyáltalán nem egy álmos falucska képét festi – legalábbis így volt ezt még a járvány előtt.

Međugorje ugyanis a világ egyik legjelentősebb keresztény vallási és zarándokhelyévé vált onnantól kezdve, hogy az 1980-as évektől kezdődően több ízben is Szűz Mária-jelenésekről számoltak be, amikor is a Szentanya a béke, a hit, az ima, a megtérés, a böjt és a bűnbánat kapcsán közvetít üzeneteket.

A katolikus egyház a mai napig nem ismerte el ezeknek a jelenéseknek a valódiságát, ennek ellenére a párezer fős faluba évente több százezren is ellátogatnak vagy zarándoklat céljából, vagy pusztán turistaként. Međugorje pedig persze ebből rengeteget profitált anyagilag: egész hotel- és apartmankomplexumok épültek, vendéglátóhelyek és vallási témájú boltok egész sora nyílt ott az elmúlt évtizedekben, hogy az érkezőket, köztük a rengeteg magyar buszos turistát kiszolgálják.

2017-ben aztán a katolikus egyház ha az élére nem is állt a dolognak, mindenesetre engedett a korábbi álláspontjából: a Mária-jelenések valódiságát továbbra sem ismeri el, viszont Ferenc pápa 2017 decemberében bejelentette, hogy az egyházmegyék és más intézmények szervezhetnek a településre zarándokutakat – a döntés teljesen hivatalos 2019 augusztusában lett.

Augusztus egyébként is fontos hónap Međugorje számára: minden évben ekkor tartják az Ifjúsági Imafesztivált – idén már 32. alkalommal augusztus 1. és 6. között, miután tavaly a koronavírus-járvány miatt azt törölni kellett. A horvát Index.hr helyszíni tudósítása szerint a helyiek lassan már csak ebben a fesztiválban reménykednek, hogy az esetleg rendbe hozhatja a járvány miatt egyre kilátástalanabbá váló helyzetüket.

A koronavírus-válság, valamint a járványügyi korlátozások ugyanis komolyan betettek Međugorjének. A zágrábi portál cikkét jegyző Andrea Topić előzetesen arra számított, hogy olyan címmel adhatja majd el a közvetlenül a fesztivált megelőzően készült riportját, hogy „A turisták visszatértek Međugorjébe, a helyiek elégedetten dörzsölik a kezüket”. Ehhez képest ha kihalt ugyan nem is volt a falu, de messze nem látni annyi zarándokot és turistát, mint a koronavírus-járvány előtt. Noha az élet, mint az az alábbi, már idei Ifjúsági Imafesztiválról készült felvételen látható, azért visszatért valamennyire a faluba, azonban ahogy arról egy helyi lakos beszámolt Topićnak,

a korábbi években ezrek is meglátogatták a falut egy nap leforgása alatt fesztiváltól függetlenül, több, mint száz busz is megfordult ott ennyi idő alatt – most viszont inkább csak kisebb buszok érkeznek, azok is nagyjából óránként.

Utazási ügynökségeket sem lehetett nyitva találni az Index.hr beszámolója szerint, és nem is voltak nagyon nyitva egy ideje már – legalábbis erre engednek következtetni a poros ablakok, amikből csak az ott hagyott, egynapos kirándulások hirdetései kandikálnak ki.

Ahogy arról egy helyi taxis beszámolt, a fesztivált megelőző hónap egyébként is mindig nehéz számukra: még nincsen ifjúsági fesztivál, és már nem érkeznek tömegek a Mária-jelenések június 25-re eső évfordulója alkalmából sem. Idén azonban közel sem érkeznek az elmondása alapján még annyian sem, mint egyébként júliusban szoktak:

„Csak olyan utasaink vannak, akiknek nem probléma visszamenni, lengyelek, ukránok. Kisebb számban jönnek más országokból is, de ők kocsival érkeznek, ami számunkra nem jó. Itt ülünk, itt leszünk, kávézunk, lődörgünk és hazamegyünk.”

Mint arról egy másik taxis beszámolt, a koronavírus előtt akár hét fuvarja is volt egy nap – mostanában annak örül, ha kettő van. „A korona miatt nincsen munka. Miből kellene élnünk?” – kérdezte költőien.

Hasonlóan borúsan látja a helyzetet egy helyi könyvárus is, aki azt a következő szavakkal jellemezte:

„Ez lehet a vég kezdete Međugorje számára!”

A kilátástalanságot azonban nem csupán az növeli, hogy a turisták és zarándokok száma jelentősen megcsappant a járvány miatt, hanem az is, hogy ennek következtében aztán a helyiek is elköltöznek, ha tehetik, ezzel még tovább súlyosbítva a faluban maradottak helyzetét.

Mint arról egy közeli faluban lakó nő beszámolt, eljön az idő, amikor az embereknek már nem lesz miből élni, akiknek meg igen, nekik is csak épphogy valamiből.

„A bankok nem adnak egykönnyen kölcsönt, aki tudott, külföldre ment, különösen a fiatalok. Nekünk (akik itt maradtunk – a szerk.), az az egyetlen dolgunk van, amit csinálunk. Nincsen semmilyen nagy gyárunk, ahol most dolgozzunk”

– utalt az egyébként maga is a távozáson gondolkodó nő arra, hogy különösen a kkv-szektor, a kis helyi vállalkozások vannak nagy veszélyben a látogatók elmaradásával és a fiatalok elvándorlásával.

Bosznia-Hercegovinában egyébként jelenleg megnyugtató a helyzet, már ami szigorúan a koronavírus-statisztikákat illeti: a járvány harmadik hulláma május végére lecsengett. A 3,2 milliós országban napi néhány tucat környékén mozog a napi új koronavírusos esetek száma, a napi halálozások száma pedig június 17-e óta nem haladta meg a tízet. Igaz, az átoltottság terén igencsak gyengén áll az ország: a társadalom mindössze 7,02 százaléka szerezte meg a koronavírus elleni vakcinák útján a teljes védettséget, részlegesen pedig csupán 4,61 százalék védett.

Aki pedig még most, tömeg nélkül kíváncsi a híres zarándokhelyre, ahhoz a Bosznia-Hercegovinára való belépéshez a konzuli szolgálat információi szerint jelen állás szerint fel kell mutatnia a határon vagy egy, a határátlépéstől számított 48 órán belüli PCR- vagy antigéntesztet, vagy valamilyen papírt/igazolványt arról, hogy kapott covid elleni oltást és az utolsó dózis megkapása után már 14 nap eltelt, vagy egy orvosi papírt, hogy az illető az elmúlt 14-180 napban gyógyult ki a covidból.

NYITÓKÉP: Quahadi Añtó / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek