A csehek és a lengyelek is menedékjogot adnának az olimpiáról hazazavart belarusz atlétának

2021.08.02. 08:26

A 2020-as tokiói olimpián Belaruszt képviselő Kriszcina Cimanovszkaját akarata ellenére akarták Tokióból Belaruszba utaztatni, otthagyva ezzel az ötkarikás játékokat, miután kritizálta edzőit.

A csehek és a lengyelek is menedékjogot adnának az olimpiáról hazazavart belarusz atlétának

Vasárnap este váratlan fordulatot vett az olimpia egy belarusz futónak, Kriszcina Cimanovszkajának. A 24 éves futónak hétfőn kellett volna rajthoz állnia a női 200 méteres futás előfutamjaiban, 

azonban a Belarusz Olimpiai Bizottság arra szólította fel, hogy azonnal hagyja el Japánt és utazzon vissza Belaruszba. 

Hivatalos okként a belaruszok azt jelölték meg, hogy az orvosok azt állapították meg, hogy a futó „érzelmi és pszichés állapota” miatt nem alkalmas a versenyzésre, azonban a valósághoz közelebb állhat az, hogy a futó nyíltan kritizálta az edzőit és a Belarusz Olimpiai Bizottságot, amiért egy olyan számon is el kellett volna indulnia, amit soha nem is futott még életében.

A futót a 4x400 méteres váltóra is benevezték, annak ellenére, hogy ő maga csak 100 és 200 méteres egyénire készült fel, azonban mivel a belarusz váltócsapat nem minden tagja utazhatott el Tokióba, ezért a 24 éves futót is benevezték, amivel Cimanovszkaja elégedetlen volt. Ennek hangot is adott közösségi oldalain, ahol elmondta, hogy akarata ellenére kényszerítenék az indulásra e versenyszámban, és az egész ügy miatt nemtörődömséggel vádolta meg az edzőit. 

Ennek ellenére vasárnap este az edzői már azt közölték vele, hogy pakoljon össze, mert azonnal viszik a reptérre, hogy visszamenjen Belaruszba.

Egy edzője állítólag meg is fenyegette, hogyha nem száll fel a gépre, akkor valószínűleg a következő hír, amit majd a futóról lehet olvasni, az öngyilkosságáról fog szólni. 

Cimanovszkaja azonban nem szállt fel a repülőre, jelenleg is a tokiói Haneda reptér hoteljében várakozik, és abban reménykedik, hogy menedékjogot kap. Vasárnap este a japán rendőrségtől, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) is segítséget kért, de egy ismeretlen nő is a segítségére sietettt, aki Telegramon értesült az eseményekről.

Annak ellenére, hogy a futó nem kritizálta magát a rezsimet, a hazai rezsimpárti lapok már lejáratókampányba kezdtek ellene, míg a belarusz állami hírügynökség egyáltalán nem számolt be a futó ügyéről.

Egy belarusz újságíró értesülései szerint a futó Ausztriától vagy Németországtól kérne menedékjogot, azonban a Reuters úgy tudja,

a Cseh Köztársaság és Lengyelország már menedékjogot ajánlott fel a számára.

 A hírt mindkét ország külügyminisztere megerősítette Twitterén, de a lap szerint a futó Japántól már menedékjogot kért, miután akarata ellenére a reptérre szállították.

A belarusz korábbi elnökjelölt, Cihanouszkaja Twitteren reagált az eseményekre: először megköszönte a NOB gyors segítségét, emellett pedig azt követelte a NOB-tól, hogy azonnal vizsgálják ki az esetet. A tavalyi ellenzéki elnökjelölt tanácsadója közösségi oldalán pedig arról számolt be, hogy kapcsolatba léptek a futóval és felajánlották segítségüket neki.

NYITÓKÉP: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek