Kiköltözési hullám: a járvány alatt szinte minden német nagyváros népessége csökkent

Szerző: Bukovics Martin
2021.07.06. 10:30

A pandémia előtti korszakban minden német nagyváros lakossága erőteljesen nőtt évről évre. 2020-ben ez a tendencia nemhogy megtorpant, de a legtöbb helyen megfordult.

Kiköltözési hullám: a járvány alatt szinte minden német nagyváros népessége csökkent

A nagyvárosi boom végéről, tömeges vidékre menekülésről beszélni ugyan nem lehet még, figyelemreméltó tendencia rajzolódik azonban ki a Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung szerint. A lipcsei kutatóintézet a Spiegel cikke alapján a tizenöt legnagyobb németországi város (Berlin, Hamburg, Frankfurt, Köln, München, Lipcse, Drezda, Hannover, Düsseldorf, Essen, Bréma, Stuttgart, Nürnberg, Dortmund és Duisburg) lakcímbejelentési adatai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a koronavírus-járvány alaposan megfékezte a nagyvárosok eddigi lakosságnövekedését.

2017-ben és 2018-ban átlagosan 0,55 százalékkal nőtt ezen városok lakossága, 2019-ben 0,36 százalékkal, 2020-ban viszont már átlagosan 0,18 százalékkal csökkent a németországi nagyvárosi népesség.

Ennek három oka lehet a kutatók szerint:

  • Jelentősen kevesebb ember költözik most be a városokba, nem csupán vidékről, de külföldről is kevesebben érkeznek.
  • Eleve jóval kevesebb gyerek születik, tavaly 2,5 százalékkal kevesebb gyerek jött világra, mint 2019-ben.
  • 2020-ban jelentősen többen hunytak el, mint korábban.

Bár nem teszik hozzá, de jelentősen hozzájárulhat az is, hogy a németországi lockdownszabályok a magyarországinál jelentősen szigorúbbak voltak, korábbi volt a zárás, és későbbi, ráadásul jelentősen fokozatosabb a nyitás, így a nagyvárosi élet előnyeit gyakorlatilag hosszú hónapokon át egyáltalán nem lehetett kiélvezni.

Mindössze három városba, a legfelkapottabb kelet-németországi nagyvárosba, az egyeteme és fellendülő média- és kreatívipara miatt egyre népszerűbb Lipcsébe, a modern északi tengerparti kikötőváros Hamburgba és Bajorország rendkívül jól élhető fővárosába, Münchenbe költöztek többen tavaly, mint ahányan elhagyták ezeket.

A legnagyobb emberveszteséget az autóiparáról ismert Baden-Württemberg sváb fővárosa, Stuttgart szenvedte el 2020-ban: a 640 ezres nagyvárosból kereken 1 százaléknyi ember lépett le, de a Ruhr-vidék egyik bevándorlóintegrációs problémavárosa, Duisburg és a Bajorországon belüli frankok központja, Nürnberg is a negatív toplista élén helyezkedik el. Dortmund, Hannover, Drezda, Düsseldorf, Köln, Bréma mérsékelt csökkenést tud felmutatni, Berlin, Frankfurt és Essen pedig leginkább stagnál.

A kutatók 2021-re azzal számolnak: folytatódik ez a tendencia.

FOTÓ: Félig Lipcse belvárosa fentről. LeipzigTravel / Wikimedia Commons

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek