Messze nincs annyi pénz a szlovák fociban, mint a magyarban

Szerző: Renczes Ágoston
2021.06.14. 07:07

Hétfőn játssza első mérkőzését a szlovák válogatott az Európa-bajnokságon, az ellenfél Lengyelország. Mit kell tudni a szlovák válogatottról és a szlovák fociról? Milyen szerepet játszik a szlovák fociban a dunaszerdahelyi magyar csapat, a DAC? Honnan van pénz a szlovák fociban és hogyan viszonyul hozzá a politika? Novota Jánossal, a szlovák válogatott, a DAC, a Rapid Wien, a Debrecen korábbi kapusával, a szlovák női válogatott kapusedzőjével hozunk képbe!

Messze nincs annyi pénz a szlovák fociban, mint a magyarban

Focista nemzetnek tartjuk magunkat: Puskás Öcsi, az Aranycsapat, a londoni 6:3 erős elemei a magyar identitásnak. Mennyire erős identitásképző sport a foci Szlovákiában, a szlovákok is focista nemzetnek tartják magukat? 

A szlovákok helyzete annyiban speciális, hogy a rendszerváltás és Csehszlovákia 1993-as szétszakadása után a szlovák foci más helyzetbe került, mint a cseh. A csehek sokkal magasabb besorolást kaptak a FIFA-ranglistán, mint a szlovákok, ebből a helyzetből kellett magát feltornáznia a szlovák focinak és a válogatottnak. 

De a csehszlovák foci sikereit a szlovákok is a magukénak érzik, ilyen volt a 1976-os Eb-győzelem Belgrádban

– már csak azért is, mert a ’76-os csapatban több volt a szlovák játékos, mint a cseh –, vagy az 1962-es VB-ezüst, az olimpiai szereplések. Ezek a sikerek jó nevet csináltak Csehszlovákiának; de 1993 óta a szlovák válogatott is már másodszor jut ki az Eb-re, 2010-ben a világbajnokságra is kijutott, és erre büszkék is a szlovákok. 

A szlovákok hokiban igazán erősek; a hoki vagy a foci fontosabb nekik? Lehet-e egyáltalán ilyen összehasonlítást tenni?

Lehet, nagyon sokan szeretik a hokit, és nézik a hoki vb-t, de szerintem egy kicsit a foci a népszerűbb Szlovákiában is. 

A válogatottnak van identitásformáló szerepe vagy inkább az egyes kluboknak?

Sokan kötődnek a klubokhoz, főleg a régi nagy klubokhoz, de ha a válogatott játszik, akkor mindenki azt nézi, és az egyes klubok szurkolói is a válogatottal azonosulnak. Ilyenkor nem a klub számít, hanem a válogatott, de ez máshol is így van.

INTERJÚALANYUNK NOVOTA JÁNOS, A SZLOVÁK VÁLOGATOTT EGYKORI KAPUSA, AKI VÉDETT A DACNÁL, A RAPID WIENNÉL – AHOL A KLUB TÖRTÉNETÉNEK LEGHOSSZABB IDEIG GÓLT NEM KAPÓ KAPUSA LETT – ÉS A DEBRECENNÉL IS. JELENLEG SAJÁT KAPUSISKOLÁT VEZET, EMELLETT A SZLOVÁK NŐI VÁLOGATOTT KAPUSEDZŐJE. KÉP: SK RAPID WIEN / FACEBOOK

Mennyien járnak Szlovákiában mérkőzésekre?

A legnagyobb klubok mérkőzéseire, mint DAC, a Nagyszombat és a pozsonyi Slovan, sokan járnak, de egyébként a mérkőzések látogatottsága nem túl nagy. Ennek több oka is van: voltak furcsa bírói döntések, de sok klub anyagi gondokkal is küszködik.

Anyagi szempontból a szlovák bajnokságot nem lehet összehasonlítani a magyarral.

Honnan van pénz a szlovák fociban?

A klubok vállalkozók kezében vannak, de nem részvénytársaságként működnek, így egy emberen múlik a sorsuk. Ha ez az egy ember úgy dönt, hogy nem tesz több pénzt a klubba, akkor az vagy egyszerűen megszűnik, vagy kiesik az első osztályból, akár két osztályt is zuhanva. Jó példa a kelet-szlovákiai Eperjes (Prešov) csapata, ami Szlovákia legrégebbi futballklubja, és most a harmadik osztályban játszik, nem is a saját stadionjában, hanem valamilyen falusi pályán. A tulajdonos szeretne megválni tőle, de nem talál rá vevőt. 

Amikor még a DAC kapusa voltam (2008 és 2011 között – a szerk.), voltak mérkőzéseink Eperjesben, és teltház volt, jó hangulat. Az ottani emberek nagyon szeretik a focit és a klubot is, de ha az üzletember, aki a pénzt adja, kiszáll a fociból, onnantól kezdve a klub nem tud mit tenni. Összehasonlítva a szlovák focit a magyarral: fél évet játszottam Debrecenben, ott is volt egy erős tulajdonos, Szima Gábor, aki sokat fektetett a klubba. A klub azóta más kezekben került, de Magyarországon a klubok finanszírozásából az állam is jelentősen kiveszi a részét. 

Szlovákiában ezek szerint az állam nem támogatja a focit?

Azt nem mondanám, hogy egyáltalán nem támogatja,

de Magyarországgal összehasonlítva ég és föld a különbség.

Szlovákiában a kisebb klubok sokszor a túlélésért küzdenek. 

Kik a legismertebb klubtulajdonosok?

A DAC tulajdonosa Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója. A Slované Ivan Kmotrík nyomdaipari és médiavállalkozó, az egyik leggazdagabb szlovák. A Zsolna tulajdonosa Jozef Antošík papír- és élelmiszeripari nagyvállalkozó. Ő egyébként nagyon helyesen arra helyezi a hangsúlyt, hogy a fiatal játékosokat kinevelje, és ezzel komoly sikereket is elért. Sok fiatal játékost sikerült eladniuk külföldi kluboknak, vagy nagy hazai kluboknak, mint a Slovan. Jól kidolgozott stratégiát követnek:

nem akarnak sok pénzért külföldi játékosokat venni, mert az amúgy sem térülne meg nekik, hanem ezt a pénzt inkább az utánpótlás kinevelésére fordítják,

olyan játékosokéra, akiket aztán el tudnak adni. 

Az mennyire jellemző a szlovák klubfociban, hogy külföldi játékosokat igazolnak?

Vannak külföldi játékosok, főleg az említett nagy kluboknál; főleg a Slovanra jellemző, hogy külföldről vesznek kész játékosokat. A DAC-nál is előfordulnak külföldi játékosok, de a többi klubnál a szlovákok vannak többségben. A szlovák bajnokság anyagilag nem túl vonzó a külföldi játékosok számára, ez viszont azt eredményezi, hogy több esélyt kapnak a hazai fiatal játékosok, ez nekik nagyon jó ugródeszka. Hogy újra Zsolnát említsem: ott lehetőséget biztosítanak a tehetséges fiatal srácoknak. A Zsolna mindkét kapusa 19-20 éves. A szlovák válogatottban most is öt olyan játékos van, aki Zsolnán nevelkedett, a kezdőcsapat majdnem fele zsolnai nevelés. A zsolnai kezdőcsapat a játékosok átlagéletkorát tekintve pedig az egyik legfiatalabb kezdőcsapat Európában.

A magyar miniszterelnökről köztudott, hogy focirajongó. Van olyan szlovák politikus, aki hozzá hasonlóan rajong a fociért és a meccsekre is kijár? 

Egyszerű a válasz: nincs.

Nemhogy a politika legmagasabb szintjén nincs, hanem egyáltalán nincs.

A szlovák politika nem támogatóan áll a sporthoz, ez a járványhelyzetben különösen jól látszott. Nem szeretnék hierarchiát felállítani, hogy mi a fontos, mihez képest mennyire kellene a sportnak fontosnak lennie, de úgy látom, hogy a szlovák politika egyáltalán nem pártolja a sportot, és most nemcsak a fociról beszélek, hanem általában a sportról. 

A sporteseményeken a korlátozásokat az utolsók között kezdték el feloldani. Pedig az olyan szabadtéri sportok esetében, mint a foci is, ahol kisebb az esélye a megfertőződésnek, szerintem indokolatlanok voltak a szigorú korlátozások. Úgy érzem, Szlovákiában elég mostohán bántak a sporttal a járvány alatt.  

Ebben sem lehet Magyarországot összehasonlítani Szlovákiával, ahogy az infrastruktúrában sem. Mondjuk a stadionokat elkezdték már felújítani, és abba az állam is beszállt. A Szövetség az állam támogatásával a költségek felét állta, a másik felét általában az adott város önkormányzata fizette a stadionok felújításánál.

Ha Szlovákiában is lenne annyi pénz a fociban, mint Magyarországon, akkor sokkal látványosabb eredményeket lehetne elérni az utánpótlásban.

Kívülről nézve gyakran kapcsolódik a szurkolói kultúrához a nacionalizmus, ez a szlovák csapatok esetében is így van, hírhedtek például a Slovan-ultrák magyarellenes rigmusai. Hogyan néz ki ez belülről: van nacionalizmus a szlovák válogatottban?

A válogatottra ez egyáltalán nem jellemző. Mondjuk én későn, harminc évesen kerültem a válogatottba, és négy évig voltam aktív tagja. Többen is voltunk magyar anyanyelvű játékosok, de ebből soha nem származott hátrányunk. Sem az edzőktől, sem a csapattársaktól nem ért soha semmilyen atrocitás.

Jó érzés volt, hogy beválogattak a legjobbak közé, és tényleg arról volt szó, hogy mit tudsz, nem arról, hogy honnan jöttél.

Éreztem, hogy szeretnek, és én is mindig próbáltam a legtöbbet nyújtani. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy volt bármilyen problémám abból, hogy magyar vagyok. 

És klubszinten? Például amikor a DAC-ban védtél egy Slovan elleni meccsen, akkor azért voltak durva bekiabálások az ellenfél szurkolóitól? 

Az teljesen más volt. A Slovan elleni és a Nagyszombat elleni meccseken is voltak ilyenek. Ez hosszú évek óta így van, a szurkolók szerintem úgy érzik, hogy ez hozzátartozik ezekhez a meccsekhez. Nem állítom azt, hogy ez helyes, sőt biztosan nem az,

de éppen ezért ezek a meccsek kiélezettebbek, nagyobb a presztízsük.

Amíg nem történik erőszak vagy valami durva áthágása a focis közösség íratlan szabályainak, amíg ezek a skandálások a hangulat fokozását szolgálják, addig ez belefér. Ilyen rigmusok vannak az angol-skót meccseken is. 

A DAC a szlovákiai magyarok identitásformáló csapata. A szlovákok is úgy néznek a DAC-ra, hogy ez „a magyar csapat”? 

Igen, mindenki úgy kezeli, a szlovákok és a magyarok is. Ezért is presztízsmeccsek szinte minden szlovák klub számára és a DAC elleni mérkőzések.

Ez kicsit több, mint foci.

A DAC-meccsek sok nézőt vonzanak: nemcsak szlovákiai magyarokat vagy akár a magyarországi magyarokat, hanem szlovák nézőket is, egész egyszerűen azért, mert érdeklik a szlovákokat, ha a Slovan, a Nagyszombat vagy Zsolna a magyar DAC ellen játszik. 

És az utóbbi időben már nemcsak a nemzetiségi kérdés számít, hanem az is, hogy a DAC nagyot fejlődött: sokat tett azért, hogy milyen legyen a játékkép, jó legyen nézni a meccseket, jó játékosai vannak, köztük az idegenlégiósok, mint Magyarországról Kalamár Zsolt, Vida Máté, Vida Krisztián, Schäfer András. Azért is nézik az emberek a DAC-meccseket, mert tényleg jó focit játszik a csapat.

Emellett fontos a hangulat: sokan mondják nekem a válogatottban, a szövetségnél és a női válogatottban is, hogy

hihetetlen, milyen hangulat szokott lenni a DAC-meccseken.

EGY 2019-ES DAC-MECCS. JÓ A HANGULAT. KÉP: DAC 1904 / FACEBOOK

Fontos az új stadion is, ami nem egy óriási stadion, pont elég Szerdahelyre. 12 ezer férőhelyes, ha nincs ez a covidhelyzet, a gyengébb csapatok elleni meccseken is legalább félig megtelik, de inkább 75 százalékos telítettséggel mennek a mérkőzések, 6-7 ezer ember mindig van kint, a legnagyobb riválisok ellen pedig teltház előtt szokott a DAC játszani. Vagyis a DAC-stadiont biztosan megérte megépíteni, és hoz a klub konyhájára is.

Vannak szlovák szurkolói is a DAC-nak? Most már Dunaszerdahelyen is élnek szlovákok, őket is beszippantja a legendás sárga-kék érzés?

Igen, látni például a közösségi oldalakon, hogy valaki szlovákul szól hozzá valamihez a csapattal kapcsolatban és DAC-szurkolónak vallja magát. A válaszom tehát: igen. Amíg ők tudnak azonosulni a csapattal, addig teljesen mindegy, hogy ki honnan jön, mert ha valakinek valami kedves, az megszereti. Tényleg vannak szlovákok, akik Dunaszerdahelyen élnek, vagy nemrég költöztek oda,

elmentek egy-két meccsre és megtetszett nekik, amit ott láttak, és megszerették a klubot.

Ez is jó példa arra, hogy nem szükséges az ellenségeskedés. Legyen rivalizálás a fociban, de lehet másképpen is csinálni.  

A mostani szlovák válogatottban vannak magyar játékosok? 

Ha jól tudom, jelenleg csak egy magyar játékos van, a Bénes Laci. 

Mit tippelsz, mik az esélyei az Eb-n a szlovák válogatottnak? Meddig fognak eljutni? 

Minden csoportból minden csapatnak az a célja, hogy továbbjusson a csoportból – az, hogy a csoportokból most hárman jutnak tovább, nagyon megnövelte ennek az esélyét. A szlovákok a spanyol, a svéd és a lengyel csapat ellen fognak játszani: úgy fogalmaznék, hogy

egyik csapat sem rendelkezik gyengébb kerettel, mint a szlovák.

Emlékszem, amikor még én is a válogatottban voltam, mindig sokkal jobban feküdt az, ha nem mi voltunk egy meccsnek az esélyese, hanem erősebb csapat ellen játszottunk. Ha gyengébb csapat ellen játszol, rajtad van a nyomás, hogy meg kell nyerned a meccset, így neked kell jobban támadnod. Én úgy érzem, a jelenlegi csapatnak sem fekszik annyira ez a támadó szerep, inkább az, ha az ellenfél próbál egy kicsit jobban nyitni, ők meg jó védekezéssel és gyors kontrákkal meglepik őket. A mostani egy nehezebb csoport, mint ahogy elsőre tűnik, de szerintem

a szlovákoknak van esélyük továbbjutni a csoportból.

Szeptemberben csináltunk egy interjút Filip Mónikával, a pozsonyi oktatásügyi minisztérium államtitkárával, akiről kiderült, hogy szintén nagy focirajongó. Ő azt mondta nekünk, hogy mindig határozottan a magyar csapatnak szurkol. Ez általában igaz a szlovákiai magyarokra is, de szoktak-e a szlovákiai magyarok szlovák csapatnak is szurkolni? Mennyire tudnak a szlovákiai magyarok azonosulni egy szlovák csapattal?

Ezt személye válogatja. Vannak, akik kimondottan csak a magyar válogatottnak tudnak szurkolni, és vannak olyanok, akik valamilyen személyes kötődés vagy emlék miatt mindkét válogatottnak szurkolnak. Amikor például a szlovákok kerültek ki az Eb-re vagy a vb-re, akkor sokan a szlovákiai magyarok közül is nekik szurkoltak, de amikor a magyarok jutottak ki az Eb-re, annak szintén nagyon örültek és nekik szurkoltak. Ez attól függ, hogy ki milyen és ki hogyan néz a sportra. Valaki a nemzetiségi kérdések miatt nem fog a szlovák válogatottnak szurkolni. De van, aki

azért szurkol nekik, mert szereti a sportot és úgy érzi, hogy nincs miért, hogy ne szurkoljon nekik.

Több olyan szlovákiai magyar is van, aki magasra jutott a szlovák sportban.

Igen, a legfrissebb siker, hogy Csemez András alsószeli bokszoló kijutott az olimpiára. Ez bizonyítja azt, hogy akárhogy is nézzük: végső esetben mindig a teljesítmény számít. Vannak ezek az előítéletek, hogy valakinek hátrány, hogy magyar, én szkeptikus vagyok ezekkel kapcsolatban, szerintem ez nincs így. Edzőként például nem tudnék úgy gondolkodni, hogy ha például négy jó kapus közül három kapust kell beválogassak a válogatottba, közülük a második legjobb magyar, nem fogom otthon hagyni azért, mert magyar. Rendben, én is magyar vagyok, de a csapat főedzője szintén ugyanígy látja: nem az alapján válogat, hogy ki milyen nemzetiségű, hanem hogy ki mit tud.

Egyszerűbb ez a kérdés, mint ahogy sokan gondolják: a csapatoknak nem éri meg elvinni egy gyengébb játékost egy erősebb helyett, csak mert annak más a származása. Szerintem ezek az előítéletek azért is vannak, mert sokan nem látnak bele, hogy milyen döntéseket kell meghozni, és hogy edzőként egy csapatért vagy felelős.

Az edző a saját sorsáról is dönt azzal, hogy kit nevez a keretbe és kit nem,

vagyis a saját érdeke is, hogy az erősebb játékost nevezze – a származástól függetlenül.

Van valami olyan különlegesség, egzotikum a mostani szlovák válogatottban, amire felkapja a fejét az ember? 

Nem igazán. Amit ki tudnék emelni – és ezzel kicsit hazabeszélek, mert én is kapus voltam meg kapusedző vagyok – hogy kapusok szempontjából erős nemcsak a szlovák válogatott, hanem a szlovák bajnokság is. A válogatott kapusa Martin Dúbravka, aki a Newcastle-nél véd már három éve, nagyon jó kapus. Én ennek külön örülök, mert voltunk együtt válogatottban, és neki is eléggé nehezen indult a karrierje, de nagyon kemény munkával eljutott addig, hogy megvette a Newcastle United, és most szerintem a világ legjobb bajnokságában véd, ahol az öt legjobb kapus közé tartozik.

Ez jó példa arra, hogy egy szerényebb bajnokságból is el lehet jutni jó helyekre, ha az ember jól dolgozik és jó képzést kap. Dúbravka is Zsolnáról indult, itt kapta meg azokat az alapokat, amikre szüksége volt és amire tudott építkezni. Az Eb legjobb kapusai közé tartozhat majd. 

Disclaimer: a cikk szerzője és az interjúalany unokatestvérek.

NYITÓKÉP: A szlovák válogatott a 2016-os Eb-n a Wales előtti meccsen. Slovenský futbalový zväz / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek