Többezer bevándorló esett áldozatául Spanyolország és Marokkó rosszabbodó viszonyának

2021.05.18. 18:35

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Többezer bevándorló esett áldozatául Spanyolország és Marokkó rosszabbodó viszonyának

A Földközi-tengert az Atlanti-óceánnal összekötő Gibraltári-szoros afrikai oldalán terül el Spanyolország Európán kívüli egyik exklávéja, Ceuta kikötővárosa. A Marokkótól fallal és szögesdróttal elzárt település korábban is az Észak-Afrikából Európába tartó bevándorlók egyik elsődleges célpontja volt.

Mi történt most?

A héten erősödött a nyomás az EU külső határának is számító településen:

a hét elején hatezer bevándorló lépte át a marokkói terület és a Ceuta köré felhúzott szögesdrótot.

A spanyol hatóságok 2700 embert vissza is toloncoltak a marokkói területre, ahol a marokkói rendvédelmi erők könnygázzal próbálták meg feloszlatni őket. Kedden tovább folytatódott a bevándorlók nyomása a spanyol exklávéra. A BBC összefoglalója szerint az egyének vagy a tengerben úszva vagy pedig az apályt megvárva a kerítés mellett a térdig érő vízben léptek Ceuta, azaz Spanyolország, egyben az Európai Unió területére.

A BBC HELYSZÍNI RIPORTJA.

A TV5 francia tévé online portálja által megszólaltatott egyik bevándorló, Soulaimane úgy fogalmazott, hogy

azért indult el Európa felé, mert „itt nincs jövőm, az egyetlen célom az, hogy Európába jussak”.

Fernando Grande-Marlaska, a szocialista spanyol kormány belügyminisztere arról beszélt még hétfőn a nemzetközi sajtónak, hogy a körülbelül nyolcvanezres lakosságú Ceuta 1100 fős határrendészete mellé kérni fogja még 200 rendőr és 200 katona kihelyezését. Pedro Sánchez, a baloldali Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE) vezető miniszterelnök kedden el is napolta párizsi utazását, és arról beszélt, hogy elsődleges célkitűzése a következőkben

„a rend helyreállítása lesz Ceutában”, amelyet a „legnagyobb szigorral” fog végrehajtani.

A migrációs nyomás kapcsán kedden délután megszólalt az Európai Bizottság vezetője, a német, jobboldali Ursula von der Leyen is. Von der Leyen tweetjében arról írt, hogy „új megoldásokra van szükség a migráció terén” az EU és a külső partnerek (például Marokkó) között, hogy kezelni lehessen az európai határokra nehezedő migrációs nyomást.

Hasonlóan fogalmazott Malik Azmani, a progresszív-liberális EP-frakció, a Renew Europe holland alelnöke is. Az Európai Parlamentben az észak-afrikai országokkal hangsúlyosan foglalkozó politikus szerint szükség van a harmadik országokkal kötött egyezményekre, hogy kiküszöböljék az embercsempészetet és „menedéket nyújtsanak az arra rászorulók számára”. Kedden délután Spanyolország újabb csapatokat küldött, hogy azok helyreállítsák a rendet.

Miért jelentek meg hirtelen a bevándorlók Ceuta alatt?

A bevándorlók ismételt elindulásának oka a marokkói és a spanyol kormányok közötti diplomáciai konfliktusban keresendő.

Marokkó eddig ugyanis a török-EU-s egyezséghez hasonlóan megállította a területén az Európába tartó bevándorlókat.

De a Marokkó által a hetvenes években megszállt volt spanyol gyarmat – Nyugat-Szahara – kérdésében az elmúlt hetekben egymást bírálták a felek. Ugyanis a nyugat-szaharai terület függetlenségi szervezetének, a Polisario Frontnak a vezetőjét egy spanyol kórházban ápolják. A Polisario pedig, mivel nem ismeri el a marokkói szuverenitást a nyugat-szaharai terület fölött, a marokkói értelmezés szerint az ország állambiztonságát veszélyeztető, szeparatista szervezet.

NYUGAT-SZAHARA MAROKKÓI MEGSZÁLLÁSÁNAK FÁZISAI. A MAROKKÓI HADSEREG FALAK ÉPÍTÉSÉVEL KEBELEZETT BE EGYRE TÖBBET ÉS TÖBBET A TERÜLETBŐL. A JELENLEG AZ ALGÉRIAI TINDOUFBAN, SZÁMŰZETÉSBEN SZÉKELŐ POLISARIO FRONT HARCOL EZEN TERÜLET FÜGGETLENSÉGÉÉRT. FOTÓ: ROKE / WIKIMEDIA COMMONS

Egyes spanyol hangok pedig arról beszéltek, hogy

Marokkó a nyugat-szaharai vezető spanyol kórházi ápolása miatt engedte volna szabadjára a bevándorlókat, hogy nyomást gyakoroljon Spanyolországra.

Brahim Gali nyugat-szaharai vezetőt még áprilisban internálták egy spanyolországi kórházba. Elemzők arról beszéltek, hogy Marokkó azért folyamodott a bevándorlók felhasználásához, mert Spanyolország hamis személyazonossággal kicsempészte az országba a nyugat-szaharai vezetőt. Ilyen formában pedig szerintük a rájuk szabadított migrációs nyomással Marokkó célja az, hogy Spanyolország gyakorlatban ismerje el az ország szuverenitását Nyugat-Szahara fölött.

NYITÓKÉP: Gibraltár a marokkói oldalról. Fotó: Antal Róbert-István / Azonnali, 2018

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek