Albérlet csak nőknek: vissza a régi sztereotípiákhoz?

2021.04.21. 18:05

A kiadás rizikó, érthetők is a félelmek, de ha előítéletes képek alapján szelektálunk, azzal le is nullázzuk az emancipáció vívmányait.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Budapesti albérletkeresés kapcsán gyakran megtörténik, hogy szembejön egy nagyon klassz hirdetés, közel a munkahelyemhez, jó áron, majd eljutok a poszt azon részéig, hogy csak lányoknak adják ki.

Ilyenkor egy kicsit megdöbbenek és nem igazán értem, miért a nemi szervem alapján kapok vagy nem kapok albérletet.

Abba már bele sem megyek, hogy amikor lakhatási problémákról beszélünk, az olyan részletek nem nagyon kerülnek reflektorfénybe, hogy bizonyos településeken szabályos casting zajlik egy-egy lakáskiadás előtt. Ezt nem a fővárosban, hanem korábbi munkahelyem kapcsán Hódmezővásárhelyen tapasztaltam meg.

Az albérlet iránt érdeklődőket odahívják egyszerre, kicsit beszélgetünk, majd kapok egy telefont, hogy én is nagyon szimpatikus voltam, de sajnos azt a párt választották ki, így jártam. Ennek az oka az lehet, hogy vannak elég jó kiadó lakások viszonylag baráti áron, ugyanakkor elég karcsú a kínálat. Kicsit odébb, Szegeden már nem jellemző ez a gyakorlat, ott aki érdeklődik és hamarabb jön, az ha leteszi a pénzt, elvitte, mivel ott lényegesen szélesebb a piac, lévén nagyobb város, amúgy is viszonylag pörög a lakáskiadás az egyetemisták miatt.

Ki takarít rendesen?

A legrosszabb kamuindok, hogy a férfiakhoz képest a nők rendszeretőbbek. Ez tényleg olyan szinten nonszensz, hogy a sima sztereotípiákat is alulmúlja, mert a rendtartás képességének aztán tényleg semmi köze az ember kromoszómáihoz.

Túl azon, hogy a személyes baráti körömben is hallottam erős ellenpélda-sztorikat, amikor egy lány bérlőt kellett kitenni, mert annyira igénytelen volt, engedtessék már meg, hogy mindenkit a saját rendtartása vagy nem tartása alapján mérjünk föl!

Ha én kiveszek egy albérletet, feltételezzék rólam, hogy tudok rendet tartani, ha ez nem megy, tegyenek ki, de ezt ne a kromoszómáim alapján próbálják megsaccolni az előtt, hogy egyáltalán lehetőséget kaptam volna a bizonyításra.

Azt már tényleg számba sem venném, hogy ha valaki az albérlőjét szeretné kukkolni, esetleg szexért cserébe próbál ingatlant kiadni, ez a legszánalmasabb incelségnek is a legmélyebb bugyra. Azt gondolom, amikor egyedül venne ki valaki egy lakást, akkor teljesen érthetetlen ez a fajta nemi alapú diszkrimináció.

Rizikófaktor

Ezzel szemben ennél komolyabban veendő szempont, aki azt mondja, hogy azért nem kívánja nőként a lakását férfi bérlővel megosztani, mert megvan a potenciális esélye, hogy megerőszakolják, és mivel a lakás az ő tulajdona, ezt szíve joga megtenni. Ez utóbbi persze igaz, hiszek is a tulajdonjog szentségében, de azért van ezzel elég sok probléma.

Ez ugyanis a legsúlyosabb szexista sztereotípiák egyike.

Ha érthető kockázatcsökkentés minden férfit kizárni egy albérlet kiadásából, csak mert egyikük erőszakoló lehet köztük, akkor meg kellene érteni azt is, aki nem vesz fel egy nőt egy állásba, nehogy tönkremenjen (mondjuk egy középvezető esetén), ha kiesik, mert elmegy szülni? Vagy azt is, ha nem adják ki cigányoknak a lakást, mert majd biztos meglopják? (Ez a fajta diszkrimináció egyébként tudhatóan egy létező jelenség sajnos.)

Ráadásul egy sor kockázat pedig egyáltalán nem nemfüggő, mondjuk rablógyilkos bárki lehet, vagy simán csak igénytelen, aki teleszemeteli és tönkreteszi a lakásodat, ez független az illető nemétől, korától, stb. (Arról nem is beszélve, hogy egyébként nők is elkövethetnek nemi erőszakot és annak férfiak is lehetnek az áldozatai).

Vissza a rajtkőre

A legnagyobb problémám ugyanakkor az ezzel, hogy így visszatértünk a társadalom leginkább meghaladottnak vélt ősi sztereotípiáihoz. Mert bizony ezek mögött általában mindig leegyszerűsítve, túlsematizálva, már-már toposzszinten, de múltbéli negatív tapasztalatok állnak.

Én úgy gondolnám, hogy a modern emancipáció és esélyegyenlőség lényege, hogy mindenkit a cselekedetei alapján ítélünk meg.

A saját cselekedetei, nem a vele azonos nemű, bőrszínű, foglalkozású vagy éppen életkorú embereké alapján. Elvileg azért élünk társadalomban és fizetünk adót, tartjuk fenn a rendőrséget és a többi szervet, hogy a bűncselekményeket megelőzzék, kezeljék.

Tudom, hogy ez sokszor nem működik jól és amíg „nem folyik a vér”, addig nem tesznek szinte semmit (tisztelet az ellenpéldáknak). És ahogyan sokszor leírtam, hiszek is az egyéni felelősségvállalásban, jogunk van a tulajdonunkat és önmagunk biztonságát védeni, és ez fontos is.

Alapvetően a bérbeadás minden esetben egy rizikó, nyilván, ha én is ott lakom főbérlőként, pláne. Nem véletlenül szednek be kauciót, azt is teljesen megértem, ha valaki próbaidőként tekint az első pár hónapra, ismerősön keresztül adná ki elsődlegesen vagy éppen egy online felületen megosztja a tapasztalatait.

De ha a saját érdekeinket a legklasszikusabb, elvileg már meghaladott előítéletek alapján védelmezzük, akkor gyakorlatilag semmissé válnak az elmúlt évszázadok emberi jogi küzdelmei és visszaugrunk az elég nyomorúságos rajtkőre. Tökéletes megoldás persze nincs, a probléma épp az, amikor egy csapásra akarunk komplex rizikófaktorokat semlegesíteni, mert ott a legkönnyebb belecsúszni az ilyen általánosító sztereotípiákba.

Olvass még Tarnay Kristóf Ábeltől az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől
Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek