Szerbiába járnak át hétvégézni a balkáni szomszédok, hogy oltást szerezzenek

2021.03.28. 10:35

Mert ott már eléggé előrehaladt az oltási program. Észak-Macedóniában azonban a konteók is szélsebesen terjednek a járvánnyal kapcsolatban egy új felmérés szerint, ezért éppen ott nehezebb oltani is, ráadásul elég vakcina sincsen.

Szerbiába járnak át hétvégézni a balkáni szomszédok, hogy oltást szerezzenek

Rendkívüli mértékben megnőtt a Szerbiába hétvégi kirándulásokra, vakációkra átjárók száma az ország balkáni szomszédai körében, írja a Balkan Insight. A hirtelen fellendülő, rövid távú turizmus fő oka, hogy a belgrádi kormány vakcinaprogramja keretében még a szomszédos országok állampolgárainak is nagyobb az esélye ott oltáshoz jutnia jelenleg, mint saját hazájában.

A jelenség a balkáni ügyekkel foglalkozó, oknyomozó BIRN portál információi szerint valódi exjugoszláv ügy:

a környékbeli, bosznia-hercegovinai, montenegrói, észak-macedón állampolgárok egyszerűen a szerb egészségügyi szolgálatnál regisztrálnak, majd kirándulnak egyet az országba, ahol kapnak is a vakcinából. Aleksandar Vučić szerbiai rendszere nyugati, kínai és orosz oltóanyagokat is használ. Hogy ki melyiket választaná, nagyban ideológiai kérdés is az országban.

Másoknak még ennyit sem kell tennie. Egy, a lapnak nyilatkozó, derventai, boszniai férfi például annyit mondott, egyszerűen megjelent Belgrádban egy tömeges oltóponton, kivárta a sorát, és kapott is oltást. A boszniai szerb területekről pedig egyszerű regisztrációval járnak át Szerbiába, ahol probléma nélkül folyik le ügyük. Őket, az akadálymentes folyamatot látva, hamarosan követték a többiek is, akiket a szerb egészségügyisek ugyancsak gond nélkül beoltanak.

A vakcinaturizmus fő oka, hogy Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Észak-Macedónia vakcinabeszerzése és oltási programja is siralmasan lassan halad. Mivel egyik ország sem EU-tagállam, ezért az oltóanyagokat az ottani beszerzési láncból természetesen nem kapják meg. Így a balkáni országok a WHO globális, ingyenes vakcinaprogramjára, a COVAX-ra szorulnak, amely azonban nagyon kevés vakcinát szállít és nem is időben.

Boszniában és Montenegróban az innen kapott vakcinák eddig csupán a lakosság 2-3 százalékának bizonyultak elegendőnek,

Észak-Macedóniában egy nagyobb szerbiai segélyszállítmány miatt legalább már az egészségügyi dolgozókat be tudták oltani, de a helyzet ott sem sokkal jobb. Az adományban 8000 adag oltás érkezett Szerbiából, Oroszországból Szkopje ezen kívül kapott még 3000 adag Szputnyik V-t is.

Egy szkopjei lakos úgy nyilatkozott, ilyen körülmények között lehetetlen a saját kormánytól megvárni az oltást, így inkább ő és párja is átnéztek Belgrádba „egy napos hétvégére, egy kávéra és két vakcinára”.

Az oltási programot a Dél-Balkánon nem a COVAX nagyon lassú oltóanyag-szállításai nehezítik, de a vírus- és vakcina-szkepticizmus egyre növekvő mértéke is.

Több mint egy évvel a koronavírus-járvány kezdete után még soha nem voltak olyan sokan a járványkonteókban hívők Észak-Macedóniában, mint éppen most. A londoni székhelyű Stratégiai Párbeszéd Intézete még novemberben készült, de csak most publikált felméréséből legalábbis az derült ki, hogy az ország polgárai közül 55 százalék nyilatkozott úgy, nem oltatná be magát a vírus ellen.

Az így válaszolók többsége, 38 százalék azért nem, mert nem tartja azokat biztonságosnak.

További 22 százalék a kérdésre, hogy miért nem bízik egyik oltásbát. an sem, úgy válaszolt, szerintük a vakcinák eleve használhatatlanok, és nem védenek meg senkit a megbetegedéstől.

AZ ORSZÁG, AMI MÉG A NEVÉT IS MEGVÁLTOZTATTA AZ EU-TAGSÁGÉRT. ÉSZAK-MACEDÓNIÁT HOSSZÚ ÉVEK ÓTA HITEGETIK AZ EU-TAGSÁGGAL. HOGY EZT HELYBEN HOGYAN ÉLIK MEG, ARRÓL ITT OLVASHATSZ EGY HELYSZÍNI RIPORTOT! FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / 2019

A vírus eredetével kapcsolatban a macedónok még bizonytalanabbak. A közvélemény-kutatás adatai szerint az ország lakosságának mindössze 12 százaléka ért egyet az új koronavírus felbukkanásának WHO által elfogadott történetével, amely szerint ez egy 2020 elején megjelenő, teljesen új kórokozó. Ehelyett a válaszadók 43 százaléka hiszi úgy, a vírust egy laborban fejlesztették ki emberek, onnan szabadult el. Ez a kérdés azért is fontos, mert azoknak a döntő többsége, aki hisz a WHO-nak a vírussal kapcsolatban, be is oltatná magát. Míg azok, akik alternatív, esetleg összeesküvés-elméletes magyarázatok felé hajlanak, döntő mértékben a vakcinák mindegyikét is elutasítják.

Jelentős adat, hogy a járvány okaira nézve

a megkérdezett macedónok 20 százaléka gondolja úgy, hogy ez a betegség Isten büntetése.

15 százalék szerint az 5G állomások a hibásak, további 5 százalék szerint pedig nem is létezik semmiféle vírus, az egész csak egy átverés.

Mindeközben Szerbia nemcsak a térség, hanem a világ egyik legnagyobb oltási arányával rendelkező országgá is lépett elő január óta. Március 25-i adatok szerint a belgrádi kormány már a lakosság 33 százalékának beadta valamelyik koronavírus-vakcina első dózisát. Európában csak Nagy-Britannia (47 százalék) és Málta (36 százalék) előzi meg őket. A szerbek után pedig rögtön a magyarok jönnek, 25 százalékos oltási rátával.

Minden, amit a szerbiai oltásokról tudni kell Techet Péter cikkében.

NYITÓKÉP: A szerb elnök egy kínai vakcinaszállítmány előtt / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek