Magyarországon keresztül próbálták a legtöbb lopott autót Romániába csempészni 2020-ban

Szerző: Vass Csaba
2020.12.29. 10:34

Rajtunk keresztül egyszerűbb elvinni mondjuk egy olaszországi lopott autót a román határig, mintha Szerbián át próbálkoznának.

Magyarországon keresztül próbálták a legtöbb lopott autót Romániába csempészni 2020-ban

A 2020-as év első 11 hónapjában a Csengersima –  Pete, Csanádpalota –  Nagylak, valamint az Ártánd – Bors határátkelők romániai szakaszain sikerült lekapcsolni a legtöbb körözés alatt álló vagy lopott autót a romániai határrendészeknek, ezzel pedig Magyarország lett az a tranzitország, amelyen keresztül 

a legtöbb lopott, vagy körözés alatt álló gépjárművet próbálták meg eljuttatni keleti szomszédunkhoz az idei évben.

A román határrendészet csak arra vonatkozóan közölt pontos adatokat, hogy hány lopott vagy körözés alatt álló gépjárművet kapcsoltak le idén a határátkelőhelyek romániai szakaszain, de a kiadott sajtóközleményben nem említik, hogy ebből hányat tartóztattak fel a magyar-román határátkelőhelyek romániai részén, csak azt, hogy itt a legtöbbet.

Magyarország után a Moldovai Köztársaság és Bulgária az a két ország, amelyen keresztül ilyen gépjárműveket igyekeztek az idei év első 11 hónapjában Romániába juttatni. A lopott vagy körözött gépjárművek között volt 122 személygépkocsi, 19 kisbusz, 10 gépjárművek szállítására használatos tréler és 3 pótkocsi is.

A román határrendészet sajtóközleményéből az is kiderül, hogy a lopott vagy körözött gépjárművek többségének származási országa Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság. Így már teljesen világos, hogy miért hazánkon keresztül igyekeznek ezeket a gépjárműveket Romániába juttatni, hiszen

Magyarország Románia egyetlen nyugati szomszédja, amely tagja az Európai Uniónak is, ráadásul Magyarország a schengeni országok közé tartozik,

így ezeket a gépjárműveket könnyebb a felsorolt nyugati országokból a román határig eljuttatni, mintha mondjuk Szerbián keresztül próbálkoznának, ami nem tagja az EU-nak, így a határellenőrzés is szigorúbb.

A román határrendészet közleménye szerint a lefoglalt gépjárművek többsége középkategóriás személygépkocsi, de van közöttük néhány luxusautó is. A közlemény kitér arra is, hogy a feltartóztatott gépjárműveket szállító vagy vezető sofőrök szinte mind azzal védekeznek, hogy ők csak pénzt és megbízást kaptak arra vonatkozóan, hogy ezeket a gépjárműveket eljuttassák a célállomásig,

de nem volt tudumásuk arról, hogy azok lopottak lennének vagy körözés alatt állnának.

Aki az elmúlt évben figyelemmel kísérte a magyar rendőrség honlapját, az számos alkalommal felfigyelhetett a horrorkaraván megnevezésre. A magyar hatóságok ezzel a jelzővel illették azokat az autószállító trélereket, amelyek a megengedett súly fölött szállítottak nyugati országokból hozott autókat, és rendszerint azokkal a román határhoz igyekeztek eljutni, ahogyan ez a horrorkaraván is:

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezeken a horrorkaravánokon mind lopott gépjárműveket szállítanának, de jól példázza, hogy a nyugati kocsikat sokszor a legköltséghatékonyabb módon próbálják Romániáig eljuttatni a kereskedők, akár úgy is, hogy figyelmen kívül hagyják a forgalmi szabályokat.

NYITÓKÉP: Románia határrendőrsége / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek