Már az emberek 40 százaléka szorul humanitárius segélyre a járvány hatására

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.01. 08:15

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Már az emberek 40 százaléka szorul humanitárius segélyre a járvány hatására

Nem meglepő módon az idei pandémiás év következtében növekedett azon mélyszegénységében élők száma, akik humanitárius segélyre szorulnak: ez a 7,8 milliárdos lakosságból majdnem kétmilliárd főt, azaz negyven százalékot jelent. Erre hívta fel a figyelmet kedden Mark Lowcock, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának vezetője. Ahogy azt Lowcock szemléltette:

„Ha mindenki, aki humanitárius segélyre szorul a következő évben, egy országban élne, az az ötödik legnagyobb nemzet lenne a világon.”

Az ENSZ tisztviselője azt is elmondta, hogy a leginkább rászoruló 235 millió ember kétharmadának megsegítésére (ide sorolhatók az éhezéssel, valamint a klímaváltozás és a koronavírus miatti nehézségekkel és konfliktusokkal szembenéző milliók) az ENSZ 34 segélyezési tervet dolgozott ki, amik összesen 56 hátrányos helyzetű országot fednek le. Ide olyan államok tartoznak, mint Jemen, Afganisztán, Nigéria, Dél-Szudán, Kongó vagy Burkina Faso.

Ahogy Lowcock rávilágított:

„Mindig azt célozzuk, hogy elérjük a kétharmadát a rászorulóknak, mert más szervezetek, például a Vöröskereszt, próbálják lefedni a fennmaradó hiányt.”

Ahhoz, hogy jövőre az ENSZ a kitűzött céljainak megfelelően tudjon segíteni, Lowcock szerint összesen 35 milliárd dollárra, átszámolva közel 115 milliárd forintra lenne szükségük a donorjaiktól. Ez több, mint duplája lenne az idei egyébként is rekordmagas adományoknak, amik a 17 milliárd dolláros összeget érték el, és amiknek a 70 százaléka érte el az ENSZ becslései szerint a rászorulókat.

Mark Lowcock ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy habár a 35 milliárd dolláros célösszeg valóban sok, de az még így is „nagyon kicsi” azon összegekhez képest, amiket a gazdagabb országok elköltöttek az állampolgáraik koronavírus elleni védelmére.

NYITÓKÉP: Mark Lowcock egy 2018-as konferencián. Egyesült Királyság Nemzetközi Fejlesztési Minisztériuma / Flickr

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek