Lesz-e megint élesztőínség? Az élesztőgyár nem árulja el, a CBA szerint nincs hiány

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.11. 13:11

Tavasszal hetekig hiánycikk volt az élesztő a boltokban. Szerdától újabb szigorú korlátozások léptek életbe, de hogy hat ez majd az élesztő keresletére? A legrelevánsabb helyeken érdeklődtünk.

Lesz-e megint élesztőínség? Az élesztőgyár nem árulja el, a CBA szerint nincs hiány

Mindenki emlékszik a tavaszi nagy élesztőínségre: a koronavírus-járvány első hulláma alatt hozott korlátozó intézkedések hatására rengetegen kezdtek pánikszerű élelmiszer-felhalmozásba. Külön műfaj volt az otthoni élelmiszer-előállításra való berendezkedés: a tavaszi kvázikarantén során felvirágzott az otthoni kenyérsütés és egyéb kézműves pékárugyártás. 

Ennek megfelelően az egyik hiánycikk az élesztő lett, aminek – mivel nagy mennyiségben megvásárolva sem terheli meg túlságosan a pénztárcát –

 

az olcsósága önmagában gátlástalan felhalmozásra csábított.

 

Heteken keresztül isteni szerencse kellett ahhoz, hogy az ember élesztőt kapjon; a családomhoz egyszer postán érkezett pár kocka, amire az anyósom csapott le egy vidéki szupermarketben, ahol épp akkor rakták ki a polcra, amikor ő is ott volt. 

EZ NEM VICC, TÉNYLEG ÍGY ÉRKEZETT POSTÁN A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MIATTI PÁNIK IKONIKUS HIÁNYCIKKE 2020 TAVASZÁN.

 

Szerdától a járvány második hulláma miatt újra korlátozások léptek érvénybe Magyarországon, és arra voltunk kíváncsiak, az ország egyetlen élesztőgyára számít-e a tavaszihoz hasonló pánikvásárlásokra. E-mailben megkerestük tehát a Budafoki Élesztőt előállító Lesaffre Magyarország Kft-t azzal, hogy 

+ számítanak-e arra, hogy a tavaszi helyzethez hasonlóan pánikszerűen felvásárolják az emberek a boltokból az élesztőt,

+ érkezett-e a kereskedelmi partnereinktől erre vonatkozó jelzés,

+ és tervezik-e emiatt növelni az élesztő termelését.

Levelünkre nem reagáltak, telefonon pedig nem tudtuk elérni a gyárat, végül a Budafoki Élesztő Facebook-oldalán keresztül küldött Messenger-üzenetünkre kaptunk választ:

 

megköszönték a lehetőséget, és közölték, nem szeretnének nyilatkozni.

 

Mi lehet ennek az oka? Tavasszal világos Facebook-bejegyzésben magyarázták el, miért nincs élesztő a polcokon: a pánikvásárlók pillanatok alatt elkapkodták, és akkora mennyiségben vitték az élesztőt, amit valószínűleg fel sem tudtak használni. Ahogy tavasszal elmondták azt is, hogy hogyan igyekeztek kielégíteni a megnövekedett keresletet: növelték a termelést, és az élelmiszeripari felhasználásra szánt nagy kiszerelésű élesztőiket is forgalomba hozták a boltokban. Most azonban nem árulták el, hogy számítanak-e a tavaszi helyzet megismétlődésére, és hogy hasonlóan járnak-e majd el.

 

CBA: Minden oké

 

A kereskedői oldalról egyelőre nem tapasztalható a tavaszihoz hasonló pánikfelvásárlás – ezt Fodor Attila, a CBA üzletlánc kommunikációs igazgatója mondta az Azonnalinak. A szakember kiemelte, hogy semmi rendkívülit nem észleltek az üzleteikben, nem emelkedett meg a forgalom, és nincs egyik termékből sem hiány. Az egyetlen változás, amire az üzletláncnál számítanak, hogy a 19 órai zárás miatt kora este, a 17 és 19 óra közötti idősávban megnövekszik majd a forgalom, ám hogy így is lesz-e, azt legkorábban szerda este fogják látni.

 

Az élesztőből sincs hiány, folyamatos az ellátás, a termék elérhető az üzletek polcain,

 

 – hangsúlyozta Fodor, aki a boltokból kapott visszajelzések alapján egyelőre sem az élesztő, sem más termék kapcsán nem látja megismétlődni a tavaszi pánikszerű felvásárlásokat.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek