Itt az oltásellenes és maszktagadó zöldpárt a román politika legtoxikusabb figuráival

2020.10.29. 14:03

Miután a román szocdemek nem szerepeltek olyan jól az önkormányzati választásokon, a párt megszabadult a leginkább sötét alakjaitól, akik csoportosan át is léptek egy román zöldpártba, amit egy volt szélsőjobboldali politikus mozgat a háttérből.

Itt az oltásellenes és maszktagadó zöldpárt a román politika legtoxikusabb figuráival

A posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Pártból (PSD) a szeptember 27-i önkormányzati választások után eltávolított képviselők és szenátorok – akik jellemző módon a PSD legtoxikusabb figuráinak számítottak – a román zöldek egyik pártjában, a Partidul Ecologist Românben (PER, Román Környezetvédő Párt) találták meg új politikai otthonukat.

A PER-nek nevével ellentétben köze sincs a 21. századi zöld gondolathoz, a párt inkább a más pártokból lemorzsolódott személyek gyűjtőhelye.

Így itt találta meg helyét Cătălin Rădulescu képviselő, akit a román sajtó nemes egyszerűséggel Gépkarabély képviselőnek nevez. Ezzel egy korábbi interjújára utalnak, amelyben Rădulescu arról beszélt, hogy az 1989-es forradalom alatt ő katona volt, és a „terroristákat” lőtte a gépkarabéllyal, amely még ma is a tulajdonában van, mégpedig azért, mert ha a román demokráciát bármi fenyegeti, ő bizony utcára vonul a gépkarabélyával. Az 1989-es forradalom során azon ismeretleneket tartották terroristáknak, akik valószínűleg a román tikosszolgálat, a Szekuritáté fegyveres csoportjai voltak és a hadsereg egységeire lőttek rá, miután azok átálltak a tüntetők oldalára. 

A PER-ben kötött ki nemrég az exszocdem Șerban Nicolae is, aki azután hagyta ott a pártot, hogy kiderült, hogy a december 6-i parlamenti választásokra nem bejutó helyre került a PSD listáján. Nicolaeről azt érdemes tudni, hogy a román parlament jogi bizottságának oszlopos tagjaként egyike volt a román igazságügyi törvények korrupcióellenes szigorán enyhítőknek.

CĂTĂLIN RĂDULESCU, ISMERTEBB NEVÉN GÉPKARABÉLY KÉPVISELŐ ÚR. FOTÓ: A PER SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁRÓL KÉSZÍTETT SCREENSHOT.

A legtöbb volt szociáldemokrata azzal magyarázta a PER-be való belépését, hogy szerintük a PSD fölött átvette a vezetést egy olyan új csoport, amelynek semmi köze a szocdemekhez. „Akik ma a PSD-t vezetik, azok mind a SRI Akadémiáján végeztek” – utalt Rădulescu a román titkosszolgálatok befolyására.  

„Tetszik ez a környezetvédelmiesdi”

– mondta Rădulescu, amikor arról kérdezték, miért éppen a PER-t választotta. A decemberi parlamenti választásra általuk állított jelölteket bemutató sajtótájékoztatón Rădulescuék a jobbközép kormány és ellenzéke, a szerintük kollaboráns PSD járványkezelését is terítékre tűzték. Rădulescu kijelentette, hogy

ellenzi a kötelező maszkviselést, mert ha több órát hordják a maszkot, az szerinte akár „agyi elváltozásokat” is eredményezhet.

Ugyanakkor a szociális távolságtartás is eltúlzott Rădulescu szerint. „Mi, románok, más nemzet vagyunk mint a többi, nem vagyunk ridegek. Képzeljék csak el, milyen lenne, ha hónapokig bezárva tartanánk az embereket!” A végzettsége és foglalkozása szerint orvos Rădulescu továbbá a kötelező oltást is ellenzi, szerinte mind az oltásnak, mind a maszkhordásnak önkéntesnek kell lennie.

AKIK MOST A PÁRT MÖGÖTT ÜGYESKEDNEK: BALRA CODRIN ȘTEFĂNESCU, A HÁTTÉRBE SZORÍTOTT SZOCDEM, JOBBRA MARIAN VANGHELIE VOLT ÖTÖDIK KERÜLETI POLGÁRMESTER, AKI ÉVEK ÓTA NEM PSD-TAG. FOTÓ: MONTÁZS A SZEMÉLYEK FACEBOOK-OLDALÁRÓL.

A Digi24 háttérinformációi szerint a PER mögött egyébként a még PSD-tag Codrin Ștefănescu (a jelenleg börtönben ülő Liviu Dragnea volt PSD-pártelnök Nagy-Románia Pártot is megjárt jobbkeze) és Marian Vanghelie (régi szociáldemokrata, aki jelenleg mégsem tagja a PSD-nek) állnak mind eszmei, mind pénzügyi szempontból. Mivel a PER egy 30 éves párt, ezért szebb napjainak örökségeként eleve rendelkezik országos hálózattal – a szeptemberi önkormányzati választások eredményeképpen már 299 polgármestert is ők adnak –, így alapja lehet a PSD-ből kiszakadt személyek számára, hogy parlamenti erő legyenek. Azonban ehhez először el kell érni a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot. Jelenleg 1 százalék alá mérik őket.

Romániában egyébként létezik európai értelemben vett zöldpárt is, a Partidul Verde (Zöldpárt), amely az Európai Zöld Pártnak is tagja. Azonban ők is, hasonlóan a PER-hez, 1 százalék alatt vannak országos szinten, noha kisebb sikereik azért vannak, amióta nemrég új vezetése lett a pártnak. A szeptember végi önkormányzati választáson a Bukarest körüli Ilfov megyében majdnem megugrották az 5 százalékos küszöböt.

NYITÓKÉP: Screenshot a PER sajtótájékoztatójáról.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek