Puritán plebejuskormányzásra van szükség, mondta Szijjártó, majd miniszterként elment luxusjachtozni

Szerző: Illés Gergő
2020.08.19. 16:32

A Szíjj László adriai yachtján, nyaralás közben lefotózott külügyminiszter 2006-ban még a szocialisták luxusautó-beszerzéseire volt kiakadva.

Puritán plebejuskormányzásra van szükség, mondta Szijjártó, majd miniszterként elment luxusjachtozni
„Az embereknek elegük van a luxuskormányzásból. A Fidesz szerint az emberek számára fontos döntéseket hozó, a puritán elveket szem előtt tartó plebejuskormányzásra van szükség, és a limuzinszocialisták helyett felelős döntéshozók kellenek a parlamentbe és a kormányba is”

–  az Inforádió akkori tudósítása szerint ez volt a véleménye Szijjártó Péter külügyminiszternek a „limuzinszocialista” „luxuskormányról” még 2006 márciusában a Fidesz szóvivőjeként. Szijjártó 14 évvel ezelőtti nyilatkozatában arra akadt ki, hogy az akkori szocialista kormányzat az SZDSZ közreműködésével „az adófizetők pénzéből 7 milliárd forintot költött új mobiltelefonokra és 501 millió forintot új luxusautókra”.

A sokszor felidézett Szijjártó-nyilatkozat különösen az Átlátszó kedden megjelentetett cikke után mulatságos: az akkori Fidesz-szóvivőből külügyminiszterré avanzsáló politikust ugyanis a portál újságírói Szíjj László üzletember adriai, Lady MRD nevű jachtján fotózták le nyaralás közben. Az Átlátszó arról ír: a Lady MRD-t a tiszakécskei üzletember egy L&L Charter Ltd. elnevezésű máltai offshore cégen keresztül tulajdonolja, ezen pihent a külügyminiszter.

Ráadásul a lap cikke szerint jó eséllyel Szijjártó nem is autóval, hanem egyenesen magángéppel érkezett: augusztus 12-én ugyanis az OE-LEM lajstromjelű repülőgép szállt le Split repterén, ez az az osztrák jegyzésű Bombardier BD-700 Global magángép, amelyet többek között már korábban Orbán Viktor is használt.

Miközben ugyanis a külügyér a Facebookjára elfoglaltan telefonálós képeket töltött fel – többek között a belarusz helyzet kapcsán megejtett tárgyalásairól – Szijjártó egyáltalán nem az irodájában, hanem Biograd na Morutól 25 kilométerre délre pihent az üzletember jachtján. Természetesen azzal egyáltalán nem lenne gond, hogy a külügyminiszter elmegy nyaralni valahová két hétre, azzal az üzleti és politikai élettel való összefonódással annál inkább, amit egy ilyen kiruccanás az ország negyedik leggazdagabb emberének jachtján felvethet.

Egy ehhez hasonló kaliberű jacht bérleti díja tavaly nyáron heti 100 ezer euró, vagyis 34-35 millió forint volt. Erre vagyonnyilatkozata alapján a külügyminiszternek nem futná: Szijjártó miniszteri fizetése havi bruttó 1 979 400 forint, parlamenti képviselőként emellé körülbelül 1 millió forintot vihet még haza. Ez nettóban valamivel több, mint havi kétmillió forintot jelent, vagyis az, hogy Szijjártó kifizette a hajóért a piaci árat, nem valami valószínű. Ezért is adja magát tehát a feltételezés, hogy Szijjártó ajándékba kaphatta a nyaralást. Nem is beszélve arról, hogy a választók számára megtévesztők lehetnek a Facebookra a nyaralás ideje alatt feltöltött irodában telefonálós fotók is.

A külügy egyébként a puritán plebejusjachtozásra annyit nyilatkozott a 24.hu megkeresésére, hogy a külügyminiszter szabadsága alatt is dolgozott, de

„a külügyminiszter magánprogramjairól nem ad ki információt”.

Az üzletember Szíjj László azt közölte, hogy köszöni az érdeklődést, majd elköszönt.

BORÍTÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek