Feltüntetné a Twitter, ha állami propagandát olvasunk

Szerző: Petróczi Rafael
2020.08.07. 10:09

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Feltüntetné a Twitter, ha állami propagandát olvasunk

Új címkézési eljárást vezet be hamarosan a Twitter – áll a médiaplatform csütörtök esti közleményében, így akarva felhívni a figyelmet arra, ha a felhasználóik az aktuális kormányzati hatalom által írt vagy befolyásolt politikai tartalommal találkoznak. Az új gyakorlatot a Twitter első lépésben csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai, azaz Kína, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között vezetné be. A cég nem zárta ki, hogy ezen államok listája a későbbiekben bővülhet.

Az új címkézési metódus középpontjában „azok a magas rangú tisztviselők és szervek állnak, akik a nemzet hangját képviselik külföldön” – áll a Twitter közleményében. Azaz

külön címkét kaphatnak hamarosan a Twitteren az egyes külügyminiszterek, kormányszóvivők, nagykövetségek és a fontosabb diplomaták is.

„AMERIKAI KORMÁNYZATI FIÓK" – PÉLDÁUL ILYEN CÍMKÉKKEL FOGNAK A JÖVŐBEN TALÁLKOZNI A TWITTEREZŐK. A TWITTER KÖZLEMÉNYE SZERINT FONTOS LÉPÉS, HOGY EGY GEPOPOLITIKAI TÉMÁKAT TÁRGYALÓ TWEET ESETÉBEN MINDENKIT TÁJÉKOZTASSANAK ARRÓL, HOGY A TWEETELŐ SZEMÉLY MELYIK ORSZÁG ÉRDEKEIT KÉPVISELI. FORRÁS: A TWITTER KÖZLEMÉNYE

Az államok elnökeinek és miniszterelnökeinek fiókjait azonban ki akarja zárni az új címkézési gyakorlatból a Twitter, mondván: ezek a fiókok széles körben ismertek úgy a közvéleményben, mint a médiában – vagyis az ismertségük miatt nem kell őket külön felcímkézni, hiszen úgyis tudja mindenki, hogy a legfőbb állami vezető fiókjáról van szó. 

Egy másik címkével fogja továbbá jelölni a Twitter azokat a médiumokat, illetve ezek vezető munkatársainak hivatalos fiókjait is, amik a Twitter szerint valahogyan az állami hatalomhoz kapcsolódnak. A cég közleménye szerint

ebbe a körbe fog esni minden olyan médium, ami felett az állam gyakorol kontrollt, akár pénzügyi forrásokon, akár közvetett vagy közvetlen politikai befolyás útján, akár a tartalom előállításán és terjesztésén keresztül.

Kivételt képeznek ez alól azok az államilag finanszírozott médiumok, ahol – a Twitter saját mérlegelése alapján – független szerkesztőség működik – így nem fogják államilag befolyásolt médiumként felcímkézni például a BBC-t a briteknél, vagy a Nemzeti Közszolgálati Rádiót (NPR) az amerikaiknál. Azt azonban nem tudni, hogy konkrétan a Twitter mi alapján döntené el egy médiumról – legyen az kereskedelmi vagy közszolgálati –, hogy a fenti kitételek alá esik-e az adott Twitter-fiók – mindössze annyit közölt a cég, hogy előzetesen a saját szakértőit fogja megkérdezni erről.

„AZ OROSZ ÁLLAMHOZ KAPCSOLÓDÓ MÉDIA” – VIRÁGNYELVEN ÍGY FOGJÁK JELEZNI, HOGY A TWITTER SZERINT MELY MÉDIUMOK ÁLLNAK KORMÁNYZATI BEFOLYÁS ALATT. FORRÁS: A TWITTER KÖZLEMÉNYE

Továbbá tudni azt is, hogy

a Twitter maga fogja egyszer csak kiküldeni az érintetteknek az értesítést, ha államilag befolyásolt médiumként akarják címkézni őket – ez ellen a fióktulajdonosok fellebezhetnek a Twitternél, igaz, ennek módjáról sem adott a cég egyelőre bővebb tájékoztatást.

„A célunk, hogy a nyilvános eszmecserét szolgáljuk, és ennek fontos része, hogy az embereknek biztosítsuk a kontextust, akik így maguk hozhatják meg a megalapozott döntésüket arról, hogy mit látnak és hogyan működnek a Twitteren” – indokolta a cég a bevezetendő intézkedéseket.

A Twitternek egyébként nem ez az első, a politikai tartalmakat érintő döntése: Donald Trump május végén a „konzervatív hangok” elnyomásának szándékával és cenzúrával vádolta meg a Twittert azért, mert jórészt az ő tweetjei mellé a cég odarakott egy fact-check sávot, amivel ellenőrizni lehet az amerikai elnök posztjainak igazságtartalmát. De tavaly óta nem lehet a Twitteren már politikai hirdetéseket feladni, és a szerinte állami hátterű médiumok hirdetéseit is letiltotta a közösségi oldal.

NYITÓKÉP: Esther Vargas / Flickr

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek