A pilóták lesznek egyben a légiutas-kísérők is egy izlandi légitársaságnál

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.19. 19:36

Nem jutott dűlőre korábbi légiutas-kísérőivel az izlandi Icelandair légitársaság, ezért inkább megszünteti a munkaviszonyukat. Emiatt viszont pilótáiknak kell gondoskodni az így keletkező plusz feladatokról.

A pilóták lesznek egyben a légiutas-kísérők is egy izlandi légitársaságnál
Hétfőtől véglegesen megszünteti minden jelenlegi légiutas-kísérője munkaviszonyát az izlandi Icelandair légitársaság. Miután a koronavírus-járvány miatt már eddig is csak minimális szolgáltatásokat biztosítottak járataikon, ezeket a jövőben a repülőgépek pilótáik fogják ellátni

– írja a Business Insider a közleményükre hivatkozva. 

Az Icelandair azt követően hozta meg döntését, hogy az Izlandi Légiutas-kísérő Szövetség elutasított egy új kollektív szerződést a céggel (amit a cég szerint pedig a légiutas-kísérőktől delegált tárgyalók aláírtak), és világossá vált, hogy nem fognak tudni megállapodni a későbbiekben sem a felek. A légitársaság közleménye szerint egyébként csak ideiglenesen fogják átvenni a feladatot a pilóták.

Mint a Business Insider megjegyzi, a légi-utaskísérők fontos szerepet játszanak a repülőutak biztonságának fenntartásában, és finoman szólva is kétséges, hogy fogják átvenni feladataikat pilóták, főleg, miután pénteken jelentette be a cég a hétfőtől kezdődő változást. Szerintük az sem nyilvánvaló, legális-e egy ilyen lépés azokon a területeken, ahol az izlandi társaság gépei repülnek, például Amerikában vagy éppen az Európai Unió tagországaiban. 

Egyébként tény, hogy az Icelandair forgalma is brutálisan visszaesett a koronavírus miatt: például míg 2019 májusában 419 ezer utasuk volt, 2020 májusában viszont már csak 3100.

Ti utaznátok olyan repülőgépen, ahol a pilótáknak kell a légiutas-kísérőknek is lenniük? Szavazzatok!

FOTÓ: Riik@mctr / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek