Venezuela egy aktatáskában küldhetett Grillo pártjának 3,5 millió euró támogatást antikapitalista forradalomra

Szerző: Illés Gergő
2020.06.15. 16:31

Még 2010-ben, amikor az olasz Öt Csillag Mozgalom nem kormánypárt, hanem elitellenesek szedett-vedett gyülekezete volt. És bár mind az Öt Csillag, mind venezuelai diplomáciai források abszurdnak nevezik a tranzakciót kiszivárogtató spanyol lap sztoriját, egyvalami biztos: akár megtolta Venezuela az Öt Csillagot, akár nem, a párt képviselői mindmáig elég barátságosak a venezuelai rezsimmel.

Venezuela egy aktatáskában küldhetett Grillo pártjának 3,5 millió euró támogatást antikapitalista forradalomra

2010-et írunk: Olaszországban az előző évben a gazdasági világválság farvizén létrejött, és egyre népszerűbbé vált egy elitellenes politikai párt, az Öt Csillag Mozgalom. A pártnak akkor még se parlamenti képviselete, se beágyazottsága nem volt, három év múlva viszont már a Beppe Grillo színész-blogger-humorista által alapított szervezet a második legnagyobb parlamenti pártként robbant be a közéletbe, 2018-ban pedig már a választást is megnyerték, azóta pedig először a Salvini-féle Ligával, most pedig a balközép Demokrata Párttal együtt vezetik Olaszországot.

Zsebpénz antikapitalizmusra

Ezzel a párt mára sikeresen megvetette a lábát az olasz politikai palettán, de az M5S emelkedése nem volt mindig ilyen egyszerű: az ABC spanyol napilap hétfői címlapsztorija volt az a hír, hogy a lap birtokába jutott venezuelai katonai hírszerzési dokumentumok alapján

Caracas 2010-ben egy aktatáskában 3,5 millió eurót juttatott el az ország milánói konzulátusán keresztül a párt eszének, Gianroberto Casaleggiónak.

Róla már az Azonnalin is írtunk korábban: míg Grillo a nyilvánosságban volt a párt arca és az elitellenes lázadás megtestesítője, addig a 2016-ban elhunyt informatikus Casaleggio szürke eminenciásként a háttérben építgette a pártszervezetet, rendkívül okosan és már korán is felismerve, hogy a XXI. század vitáinak jelentős része az online térben fog zajlani.

És az ABC cikke szerint ő kapta kézhez azt az aktatáskát is, amelyben a 3,5 millió eurós venezuelai finanszírozás lapult, a lap által megszerzett dokumentumok szerint mindezt azért, mert

Casaleggio „az Olasz Köztársaságban a baloldali forradalom és az antikapitalista mozgalom promótere”.

Máig Maduro mellett az ötcsillagosok

Ám a legérdekesebb a történetben még csak nem is Casaleggio személye, hanem a venezuelai külügyminiszteré, aki a tranzakciót az ABC híre szerint tíz éve személyesen jóváhagyta. Akkor a világ legnagyobb kőolajtartalékaival rendelkező Venezuela még egészen prosperált, az elnök Hugo Chávez körül pedig valóságos kultusz alakult ki a bőkezű szociális programok miatt. Chávez külügyminisztere pedig az a Nicolas Maduro volt, aki jelenleg egy rendkívül megkérdőjelezhető tisztaságú elnökválasztást követően áll az olajárak bezuhanása – valamint az amerikai szankciók – miatt hiperinflációba és áruhiányba zuhanó dél-amerikai ország élén.

A 2010. július 5-i keltezésű, kiszivárogtatott dokumentum szerint

a 3,5 milliós összeget az akkor belügyminiszter, most pedig petróleiumügyi miniszter Tareck el Aissami keretéből különítették el,

aki mindmáig Maduro egyik legfőbb bizalmi embere. El Aissami azóta már rajta van az Egyesült Államok és az EU szankciós listáján is, előbbi esetben pénzmosás vádjával, az EU esetében pedig azért, mert a venezuelai titkosszolgálat fejeként súlyos emberijog-sértések köthetők a nevéhez.

A 3,5 millió euró értékű diplomatatáskának pedig meg is lett az eredménye: az Öt Csillag mindmáig kiáll Maduro mellett – Ciprus és Szlovákia mellett Olaszországgal zárul azon EU-tagállamok listája, amelyek nem fogadták még el Venezuela ideiglenes elnökeként azt a Juan Guaidót, aki az ellenzéki többségű (de a hatalom által feloszlatott) nemzetgyűlés elnökeként ideiglenes elnökké kiáltotta ki magát még tavaly januárban.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök arra hivatkozott, hogy nem ismerik el Guaidót, mivel nem választási folyamat útján került hatalomra (sőt, igazából hatalomra se került, mert a nyugati világ nagyrészének diplomáciai elismerésének ellenére a közhatalmat jelenleg is Maduro gyakorolja Venezuelában). Conte akkori kijelentése ellentétben állt akkori belügyminiszterével, Matteo Salvinivel, aki „vörös diktátornak” nevezte Madurót, és Guaidó elismerésére szólított fel.

Az Öt Csillag egyik államtitkára pedig 2017-ben még

egy komplett delegációval el is ment Caracasba megemlékezni Hugo Chávez halálának negyedik évfordulójáról,

ahol az EU szankciós listáján szintén szereplő Delcy Rodríguez elnökhelyettes is fogadta az olaszokat.

Venezuela és az Öt Csillag szerint hamisítvány a levél

Egy másik ismert öt csillagos Alessandro Di Battista pedig egy 2019-es nyílt levélben még Trump ellen is kirohant az Egyesült Államok Venezuela elleni politikai szankciói miatt, mondván, hogy az amerikaiak célja a polgárháború. Battistával kapcsolatban egyébként bőven nem ez a legfrissebb hír, hanem az, hogy jelentős konfliktusba került a hétvégén a pártban már csak háttéremberként résztvevő Grillóval: Di Battista felvetette, hogy a pártnak kongresszust, sőt, „alkotmányozó gyűlést” kellene tartania, miután az M5S a legújabb közvélemény-kutatásokban már csak 15 százalék környékére jó, míg Grillo mindezt elvetette mondván, hogy rossz az időzítés. Ez pedig előrevetítette azt is, hogy akár szakadhat is az Öt Csillag.

Egyelőre az ABC által kiszivárogtatott nyílt levelet mindkét érintett fél tagadja: az ANSA olasz hírügynökség szerint a venezuelaiak híreszteléseket

„hamisnak és abszurdnak” nevezték mondván, hogy az Öt Csillag 2010-ben „Venezuelában teljesen ismeretlen volt”.

Caracasi diplomáciai források pedig a Repubblica olasz napilapnak „hamisítványnak” bélyegezték a spanyol lap által kiszivárogtatott levelet. Ugyanígy vélekedett Pino Cabras ötcsillagos parlamenti képviselő a Repubblicának: szerinte a dokumentum „nevetséges”, ilyet pofonegyszerűen gyárthat bárki Photoshop-ban is. „Én is csinálhatnék egy hasonlóan hatékony levelet, amelyben bebizonyítom, hogy Donald Trumpot Barbara D'Urso (olasz explaymate, színész és tévés személyiség – a szerk.) finanszírozza”.

BORÍTÓKÉP: Nicolas Maduro (b) és Beppe Grillo (j) / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek