Május 15-én megnyithatnak a kávézók és éttermek egész Ausztriában, az üzemeltetők nem valami lelkesek az új szabályoktól.
Miután május 15-én Ausztria-szerte megnyithatnak az éttermek és kávézók, mindenki arra kíváncsi, mi fog történni a gyakorlatban. A szabályok viszonylag egyértelműek: a pincéreknek kötelező szájmaszkban felszolgálniuk, nem a vendég választ asztalt, hanem a pincér, egy asztalnál csak négyen ülhetnek plusz a kiskorú gyerekeik, nincs se sószóró, se borsszóró az asztalon (ezeket külön kérni kell majd a pincértől), ahogy kenyérkosárral sincs közösködés, 23 órakor pedig kötelező bezárnia mindenkinek. Ezen felül rendszeresen kell majd fertőtleníteni és szellőztetni a belső tereket, a szabályokat pedig a vendégek számára is látható módon kihelyezni.
De a legnagyobb változás nem ebben lesz.
Mint az a bécsi Kurier napilap vendéglátósoknak feltett körkérdéséből kiderül, az egyik legtöbb bécsi kávéházat – így a politikai elit találkozóhelyét, a Café Landtmannt, és számos más, turisták által is látogatott helyet, mint a Mozart, Hofburg, Museum, Residenz, Landtmann’s Parkcafé kávézók – üzemeltető Berndt Querfeld elmondása szerint a bécsiek legnagyobb privilégiuma szűnik most meg: az új rendelkezések értelmében lehetetlenné vált az a bécsi szokás, hogy a vendég kiválassza a neki leginkább szimpatikus asztalt, és ott 5,90 eurónyi fogyasztás mellett (a Landtmannban ennyibe kerül egy kávé) annyit üljön ott, amíg csak jólesik neki.
„A bejáratnál mostantól két pincérre lesz szükség: egyre, aki azt mondja a vendégnek, hogy Grüß Gott, és egy másikra, aki az asztalhoz kíséri őt. Ez nem valami bécsies...” – panaszkodik a kávéház-üzemeltető. Annak viszont egy kicsit örül, hogy bár számításai szerint a 2020-as tervezett forgalom 45 százaléka ki fog esni a turisták és az üzleti ebédek elmaradása miatt, a közönség lényegében csak a bécsiekből fog állni. Éppen ezért a Schnitzelt mostantól nem borjúból, hanem disznóból készítik majd, a bécsi közönség ugyanis jobban szereti úgy, mondja. Igyekeznek annyira vonzóvá tenni a kínálatukat, amennyire csak lehet: lesz majd Apfelstrudel-happyhour a kerthelyiségekben, a belvárosi helyeiken pedig aperitivoztatás is.
„Dilletánsak a kormány intézkedései, mintha gyakornokok lennének a tanácsadóik” – ezt már Walter Eselböck, a Magyarországon is számon tartott burgenlandi topétterem, a Taubenkobel tulajdonosa mondja. Neki nincs azzal gondja, hogy az asztalokat bizonyos távolságra rakja egymástól, hiszen nála eddig is távolabb ültek egymástól az asztaltársaságok, mint ahogy azt most Kurzék előírják.
A Kurier megkérdezte az egyik legmenőbb bécsi hipszterpizzázó, a nápolyi pizzáikat egy diszkógömb alakú kemencében sütő Disco Volante egyik vezetőjét, Hedwig Zinöckert is. Ott eleve a koncepció része, hogy viszonylag szorosan egymáshoz ültetik le az embereket – ennek most lőttek. De Zinöcker szerint ez nem probléma, eleve nem nagyon mernek most még az ismeretlenek közel ülni egymáshoz, így ők csak a kiülős részt (ennek osztrák és bajor neve Schanigarten) nyitják meg május 15-től. De szerinte eleve kell még pár hónap, míg valaki a korábbi jó érzéssel ül be egy étterembe.
FOTÓ: A Café Landtmann Schnitzele / Wikimedia Commons
Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!
Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.