Az önkormányzati bizottság, ami évente tíz percet malmozik többmilliós fizetésért

Szerző: Varsányi Bence
2020.02.26. 11:11

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, XII. kerületi önkormányzati képviselő pontosan erre készül. Az Azonnalinak elmesélte, hogy miért.

Az önkormányzati bizottság, ami évente tíz percet malmozik többmilliós fizetésért

Mulatságos és egyben valahol nagyon szomorú videóval jelentkezett a napokban Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutyapárt elnöke, aki a budapesti XII. kerület vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságának elnökeként is tevékenykedik a Hegyvidéken.

Kovácsnak ugyan az volt az egyik választási ígérete, hogy képviselőként nagyon sokat fog keresni, de a bizottság elnökének járó fizetést még ő is túlzásnak érzi, pláne hogy szerinte a bizottságnak nincsen semmi értelme.

A négy hegyvidéki vagyonnyilatkozat-ellenőrző havi 80 ezret kap, míg az elnök ennek a dupláját, 160 ezer forintot, a bizottság viszont csak évente egyszer ülésezik. Kovács kerületében idén nagyjából tíz percet üléseztek, amiből szerinte két perc volt az érdemi munka, a többiben arról beszélgettek, hogy eltölthet-e egy hetet a képviselőknél, hogy felmérhesse értékesebb vagyontárgyaikat.

A bizottság egy rendes tagja – négyen vannak: Vágó István, a Demokratikus Koalíció politikusa és három Fidesz-KDNP-s politikus – tehát összesen tizenkétszer 80 ezer, azaz 960 ezer forintot kap évente úgy, hogy egész évben csak nettó tíz percet tölt el a bizottsági munkával.

Kovács az Azonnali megkeresésére elmondta, hogy ő a bizottsági elnöki tisztségért járó tizenkétszer 160 ezer forintos (azaz 1 920 000 forintos) éves fizetést felveszi, viszont olyanoknak fogja adni, akik valóban tesznek valamit az átláthatóságért, például az Átlátszónak vagy a K-Monitornak. Emellett pedig a bizottság elnökeként legfontosabb feladatának a bizottság megszüntetését tartja. Az évi nettó tíz percet dolgozó bizottság ugyanis évente 5,76 millió forintjába kerül a hegyvidékieknek, egy négyéves ciklus alatt ez az összeg már 23 040 000 forint.

A megszüntetést Kovács nem teljes munkabeszüntetésként képzeli el, ugyanis a vagyonnyilatkozatok digitalizálásán és öt évre visszamenőleg kereshetővé tételén is dolgozik, viszont a következő havi képviselő-testületi ülésen indítványozni fogja az SZMSZ módosítását annak érdekében, hogy a megszüntetni kívánt bizottság lényeges feladatait a jogi bizottság láthassa el.

A pontosság kedvéért Kovács azt is hozzátette, hogy habár a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság elnöke minden fővárosi kerületben 160 ezer forintot kap, a tagok nem mindenhol kapják meg a 80 ezres fizetést, ugyanis vannak olyan kerületek, ahol a bizottságokban dolgozó képviselők fix összeget kapnak, a bizottságok számától függetlenül. Ennek az az oka, hogy maga az önkormányzati törvény (35-ös és 39-es paragrafusok) írja elő, hogy kell a bizottság, de hogy pluszpénz jár-e érte, azt az önkormányzat rendeletben állapítja meg, azaz a képviselők saját maguknak szavazzák meg a fizetésüket.

Kovács kérdésünkre, hogy harminc év alatt miért nem panaszkodott senki a minimális tevékenységet túlzottan sok pénzért végző bizottságok egyikéről sem, annyit mondott, hogy ezek gyakorlatilag

a pártok kifizetőhelyeiként működnek, így eddig senkinek nem állt érdekében változtatni ezen.

A XII. kerületi bizottság teljes, 10 perces ülését itt lehet végignézni:

CÍMLAPFOTÓ: Magyar Kétfarkú Kutya Párt / YouTube

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek