Tovább folytatódik a cicaharc Salvini és Richard Gere között

Szerző: Illés Gergő
2019.08.19. 18:27

Most éppen „bébi-Trumpnak” nevezte az olasz belügyminisztert az amerikai filmsztár. Meg odaszúrt egyet többek között a magyar kormánynak is.

Tovább folytatódik a cicaharc Salvini és Richard Gere között

Tovább folytatódik a Richard Gere és a Matteo Salvini olasz belügyminiszter közötti csetepaté: egy hete még a Lega pártelnöke azon akadt ki, hogy a 69 éves amerikai színész toszkán nyaralása alatt az Open Arms civil szervezetnél dolgozó ismerőse meghívására elment Lampedusa szigetére, és nyíltan kiállt a Földközi-tengeren ragadt 160 ember mellett, amelyet a belügyminiszter nem engedett kikötni, mert illegális bevándorlók is voltak a hajón.

Miért nem viszi haza a migránsokat?

Gere akkor sajtótájékoztatóján kijelentette: már két éve is volt itt, és szerinte a menekültek helyzete borzasztó. „Migránsoknak hívják őket, de valójában menekültek, akiknek segítségre van szükségük” – jelentette ki akkor, hozzátéve, hogy a Trumpok és Salvinik politikájának véget kell vetni. Matteo Salvini ezt követően stílszerűen Twitteren szólt vissza az amerikai színésznek:

„Mivel a barátjának az NGO-nál 180 bevándorlója van a fedélzeten, biztos vagyok benne, hogy a nagylelkű milliomos mind befogadja őket a villáiba. Tévedek???”

– írta, majd hozzátette, az összes embert elvihetné a magángépén Hollywoodba, és a villáiban majd segíthet nekik.

Ezt követően Gere hétfőn interjút adott a Corriere Della Sera olasz lapnak, melyben kifejtette, Donald Trump amerikai elnök és Salvini belügyminiszter ugyanazon mentalitást osztják.

„Ami azt illeti, Salvinit én bébi-Trumpnak hívom” – fejtegette Gere, aki szerint a Lega elnöke ugyanúgy félelemből és gyűlöletből merítkezik,

mint az amerikai elnök, a Trumphoz hasonlókat pedig „meg kell állítani”. Helyette Gere szerint valaki mást kéne megválasztani, például „Obama jó volt a közösségek összetartásában”, Trump viszont véleménye szerint még csak nem is népszerű, hiszen a népesség hatvan százaléka elégedetlen az elnökségével.

Magyarországon is manipulálnák a vezetők az embereket?

Gere az interjújában hozzátette: ha Salvini „eltöltene egy kis időt azokkal az emberekkel, meghallgatná a történetüket, a családi traumáikat, megváltoztatná a véleményét”. A filmsztár hozzátette: szívesen találkozna Salvinivel, mert biztos benne, hogy a belügyminiszter „nem olyan, amilyennek mutatja magát”, hiszen van családja, gyermekei és szülei. Ugyanakkor azt is hozzátette: a belügyminiszter politikai ügyet csinál az emberek érintő vészhelyzetből, ez pedig rossz politika.

A beszélgetés során a színész elmondta, szerinte két Olaszország is létezik, ő maga pedig imádja az olaszokat, de valami megváltozott az elmúlt években: nemcsak Olaszországban, hanem Magyarországon, Lengyelországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is.

„A politikai vezetők manipulálják az elménket”, annak sötét oldalát hozzák elő, fejtegette.

Ugyanakkor szerinte ez még nem a demokráciák vége, hanem egy olyan kihívás, amit meg lehet nyerni ezekkel a vezetőkkel szemben. Augusztus elején az olasz parlament elfogadott egy törvénycsomagot, mely megbírságolja a migránsmentő hajók kapitányait, amennyiben azok engedély nélkül lépnek be az olasz felségvizekre. Az új törvény értelmében ezen kapitányok akár egymillió euróra is büntethetők.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek